ADIF naar KML converter

google-earth-QSL

google-earth-QSLADIF naar KML converter

Leuke toepassing voor de VHF/UHF-amateur: een ADIF naar KML converter. Voor degenen die het niets zegt: ADIF is een (uitvoer)formaat van elektronische logboeken en KML is het bestandsformaat van Google Earth.

 

Andrew ZL3DW heeft een stukje software gemaakt dat de ADIF uitvoer exporteert naar Excel en vervolgens Excel naar een KML bestand.

Wat doet het? Het geeft de stations die je gewerkt hebt (als tenminste de Maidenhead locator bekend is) weer in Google Earth. In Google Earth zie je dan een gele marker die de call weergeeft. Klik je op de marker, dan krijg je de QSO details te zien en zoom je in op het locator vak. Vandaar dat ik schreef "VHF/UHF-amateur" (en wellicht ook 6m) want daar is het gebruikelijk om locatorvakken te noteren bij de verbinding. Op HF gebeurt dat zelden. Tenminste: ik noteer ze nooit en wissel ze ook niet uit.

De software is gratis. Gebruik je de software in je eigen projecten, dan wordt je verondersteld om ook je eigen project weer gratis ter beschikking te stellen aan andere amateurs (de zogenaamde GNU-GPL licentie).

Wat doet het programma?
Het programma accepteert een amateurradio log in standaard ADIF formaat (Amateur Data Interchange Format) dat door de meeste elektronische logboeken ondersteund wordt en zet dat om in een Microsoft Excel bestand. Daarna wordt het Excel bestand omgezet in een Google Earth .kml bestand. Als je daarna het KML opent door erop te dubbelklikken, wordt automatisch Google Earth gestart.

Het KML bestand toont dan op de kaart alle gelogde stations waarbij een Maidenhead locator was ingevoerd als een gele marker. Elke gele marker laat de roepnaam zien van een station en wordt in het midden van het desbetreffende locatorvak geplaatst. Klik je op de gele marker, dan krijg je een tekstvak dat de QSO details laat zien. Door erop te dubbelklikken zoom je in op het locatorvak dat daarmee het hele scherm zal vullen. Met een beetje geluk kan je zelfs de (Yagi) antenne van het gewerkte station zien!

Het Excel bestand kan tevens gebruikt worden om je log te analyseren met behulp van Excel's reken- en grafiekfuncties. Bijvoorbeeld voor het plotten van de antennerichting van elk QSO. Het programma berekent namelijk de lengte- en breedtegraad voor elk station waarvan de Maidenhead locator in het log staat.

Let op:

  • Je moet beschikken over MS Excel om het programma te kunnen gebruiken. De software is niet getest met andere spreadsheet software (zoals OpenOffice).
  • Je moet Google Earth geïnstalleerd hebben (is gratis)
  • Je logboek moet het ADIF formaat ondersteunen (of je moet je logboek met de hand in Excel overtikken HI)
  • De Maidenhead locator moet in een 2, 4 of 6 digit schrijfwijze ingevoerd zijn, bijvoorbeeld JO of JO22 of JO22gb (bij voorkeur 6 digits). De locator kan je opzoeken op QRZ.com of op internet en met de hand aan het Excel bestand toegevoegd worden.
  • QSO's zonder locator worden genegeerd omdat er dan geen methode is om te weten waar het station zich bevindt.

Link naar het programma op de DF0OH Amateur Radio Club Station Ortsverband A39 Website
http://www.tools4science.de/ext_services/DF0OH/index.php?module=pagemaster&PAGE_user_op=view_page&PAGE_id=20&MMN_position=33:15

Het programma is ook te vinden op
http://www.nzart.org.nz/promotion/adif2kml.html
Maar pas op: die site vreet geen direct deeplinks. Anders proberen via:

NZART website
http://www.nzart.org.nz/