Nieuwe onderzoek naar langetermijn effecten mobieltjes

Groot onderzoek naar langetermijn effecten mobieltjes gestart

Het Mobile Telecommunications and Health Research-programma gaat de komende twintig tot dertig jaar 250.000 mensen uit heel Europa volgen om te kijken of blootstelling aan mobiele-telefoonstraling de kans op ziektes vergroot.

Het onderzoek heet COSMOS en wordt gecoördineerd vanuit het Imperial College in Londen. Mensen uit Zweden, Denemarken, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk zullen aan de studie meewerken. De onderzoekers zijn van mening dat er nog te weinig informatie is over de gevolgen op lange termijn. Effecten van gsm-straling op korte termijn zijn nooit bewezen. Verschillende telefoonmaatschappijen hebben namens MTHR een willekeurige selectie van hun klanten aangeschreven met een uitnodiging voor het onderzoek.

De participanten worden getest op verschijnselen als hoofdpijn, slaapproblemen, neurologische aandoeningen en de aanwezigheid en groei van eventuele tumoren. Het onderzoek wordt gesteund door verschillende overheidsinstellingen en instanties. In Nederland heeft de Universiteit Utrecht zich aan het onderzoek verbonden.

Eind vorig jaar werden de resultaten van een groot Scandinavisch onderzoek naar gsm-straling gepubliceerd. Dat onderzoek liep van 1974 tot 2003, maar de onderzoekers durfden uit de verkregen data geen harde conclusies te trekken.