Plaatsing slimme meters in Zwitserland

Slimme meter

Slimme meterPlaatsing slimme meters in Zwitserland

Inmiddels bijna twee jaar geleden maakte ik melding van de plannen van minister Maria van der Hoeven om de installatie van "slimme" energie-meters in huishoudens te verplichten. Na geruststellende woorden van Postbus 51 is het in Nederland stil geworden rond deze meters. Maar in Zwitserland worden ze nu op grote schaal geïnstalleerd.

Het elektriciteitsbedrijf in het Zwitserse kanton Zürich, EKZ, installeert nu in 1000 huishoudens in Dietikon ZH de zogenaamde intelligente stroommeters. Dat is onder andere te lezen op de online-portal van het tijdschrift Elektrotechnik. Met de meters wil men voor een nauwkeurigere rekening en adviezen omtrent het gebruik richting de klant gaan zorgen volgens EKZ. Vanaf mei 2010 sturen de apparaten elk kwartier gegevens naar de energiemaatschappij via Power Line Communication PLC.

De communicatie van de apparaten vindt plaats in de zogenaamde CENELEC A Band, in het bereik van 9.5 tot 95 kHz, zo laat de fabrikant Landis+Gyr weten op vragen van de redactie van Elektrotechnik. Radio-amateurs zouden geen storingen moeten ondervinden, omdat die geen frequentie-toewijzingen hebben in dat gebied.

Maar de klokfrequenties van die meters ligt vast niet op 95kHz. De vraag is hoeveel troep die meters in de rest van de banden uitzendt. Dat hoeft maar een klein beetje te zijn, en 1000 van die dingen in een beperkt geografisch gebied geven alweer een hoop ondefinieerbare troep op de banden. Bovendien is men er niet gerust op dat eventuele volgende generatie meters niet toch een beetje bandbreedte erbij pikken en zo alsnog storing veroorzaken. Het is dus zaak om de ervaringen die met dit experiment opgedaan worden, goed te blijven volgen.

Meer informatie (in het Duits) op de site van het blad Elektrotechnik .