Internet via LED-lampen

DataLED

dataledInternet via LED-lampen

Wat een geweldige wereld zou het niet zijn als we niet via onhandige draadloze routers en kilometers ingegraven kabel het internet op zouden gaan, maar via de stralen van de lampen die in elk huis in elke kamer zijn…

 

Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh hebben een manier uitgevonden om data via lampen te verzenden; een uitvinding die de manier waarop we internetten revolutionair zou kunnen veranderen.

 

De ontdekking wordt D-Light (data licht) genoemd en gebruikt de nieuwe LED lampen waarvan werwacht wordt dat die uiteindelijk de oude gloeilamp gaat vervangen. In delen van de Europese gemeenschap wordt de traditionele gloeilamp al uitgefaseerd vanwege zijn slechte rendement.

Naast een revolutionaire manier van internetten maakt deze oplossing meteen een eind aan de mogelijk schadelijke elektromagnetische vervuiling zoals deze uitgestraald wordt door draadloze routers, en biedt het alomtegenwoordige internet toegang, mogelijk gemaakt door straatlantaarns…

Het idee wordt zo belangrijk gevonden dat een winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde deze oplossing geschaard heeft onder de 100 uitvindingen die het dagelijks leven in de komende 100 jaar gaan veranderen.

Dr Harald Haas, die college geeft in draadloze communicatie aan de universiteit van Edinburgh, leidt het project.

Volgens hem zou de uitvinding binnenkort al over de hele wereld gebruikt kunnen worden, wat voor grote economische betekenis zou kunnen zijn voor Schotland. En tevens wordt daarmee de rol van Schotland als een van de leidende landen waar het op wetenschappelijke innovatie aankomt, nog eens bevestigd.

Dr Haas zegt: “De invoering zou zo goedkoop moeten zijn dat het overal beschikbaar wordt. Door gebruik te maken van het zichtbare deel van het lichtspectrum, dat gratis is, kan je bestaande draadloze diensten mee laten liften met lichtarmaturen. Energiekabels waar je data over kunt transporteren liggen er al, dus alles wat je nodig hebt is een centraal modem die de data naar de lampen stuurt en vervolgens naar de draadloze apparaten in huis.”

Door de uitvinding wordt data via licht verstuurd door het licht te laten flikkeren – onzichtbaar voor het menselijk oog – waarmee 100 Mb/s verstuurd kan worden. Dat is twee maal zo snel als de huidige draadloze routers en komt overeen met de snelheid van het breedbandnetwerk wat tegen 2017 eveneens naar 100 Mb/s gebracht zou moeten worden.

Op die snelheid kan een hele speelfilm in een paar minuten via een lamp verstuurd worden. Maar Dr Haas hoopt om de snelheid op te kunnen voeren naar 1Gb/s, wat 10 maal sneller is dan het netwerk nu aankan.

Draadloze communicatie is een sector die exponentieel groeit, maar de infrastructuur worstelt met problemen om die groei bij te houden.

De komst van apparaten zoals de iPhone, waarmee multimedia content afgespeeld kan worden, betekent dat veel meer bandbreedte nodig is dan gewone telefoons gebruiken. En op dit moment is er niet genoeg bandbreedte om alle data te verzenden. Maar als data via lampen verstuurd kan worden, wordt dit lastige probleem opgelost.

Een ander voordeel van het systeem is dat het goedkoop genoeg is om overal te installeren. Dat heeft veiligheidsvoordelen, omdat terroristen geen vitale internetservices meer buiten werking kunnen stellen. Elke straatlantaarn kan immers data versturen.

Dr Haas werkt met een belangrijke speler in de vliegtuigbranche om de techniek te ontwikkelen voor toepassing in vliegtuigen, waar men nog steeds huiverig is voor toepassing van draadloos internet omdat het storing zou kunnen veroorzaken op de instrumenten van het toestel.

Scottish Enterprise steunt de ontwikkeling van de nieuwe techniek door het sponsoren van de Proof of Concept (Letterlijk: bewijs dat het idee werkt). Volgend jaar wordt het eerste prototype gebouwd.

Na de eerste tests wordt een aparte firma opgericht om de vinding te produceren.

Het idee heeft de steun van belangrijke mensen verworven. Dr Haas zei dat Nobel prijswinnaar hoogleraar natuurkunde Theodor Wolfgang Hänsch uit Duitsland, door de overheid gevraagd was om ideeën te zoeken waarvan verwacht wordt dat ze ons leven ingrijpend gaan veranderen, en deze in een boek op te nemen.

“Hij koos mijn zichtbaar-licht-communicatie als een van deze ideeën,” voegde Dr Haas daar aan toe.

Noot van de redactie: nu even met beide benen op de grond. Een paar kanttekeningen:

  • Het idee wordt als ik het goed lees gevoed via het lichtnet. Klinkt als: PLC. En daar hebben we inmiddels ervaring genoeg mee om te weten dat data via het lichtnet versturen, geen goed idee is. Dan kan je HF ontvangst wel vergeten.
  • In de presentatie van het idee wordt wel gesproken over het uitzenden van data door lampen (zoals straatlantaarns) maar de weg terug wordt nergens beschreven. Moet ik ook een LED-lamp aan mijn laptop knopen? En komt in elke straatlantaarn dan ook een ontvanger? Hoe gaat dat met roaming? (van de ene naar de andere lantaarn lopen bijvoorbeeld)
  • Over energie-zuinig gesproken: Moet ik overdag dan het licht in mijn huiskamer aan doen als ik wil internetten? En moeten de straatlantaarns dan ook aan blijven? Anders is mijn netwerk weg…
  • Wat blijft er van mijn data over als ik een dimmer op zo'n LED lamp zet? Of kan dat dan niet meer?
  • En wat dat veiligheidsaspect betreft: als terrorist zou ik een verdeelstation opblazen, en geen lossen lantaarns. Ik zie niet in wat lichtcommunicatie daaraan verbetert.
  • Nog een veiligheidsaspect: Wordt de data versleuteld? Als dat zo is, moet iedereen die dezelfde lantaarn gebruikt, toch dezelfde sleutel hebben. Kan je lekker meelezen met de persoon naast je…
  • 100Mb/s klinkt leuk. Maar als er 10 man onder een lamp/lantaarn staan, moet je toch de datastream delen. Ik denk althans niet dat er een separate 100Mb verbinding naar elke lantaarn zal gaan…

Kortom: het klinkt geweldig, maar ik zie toch nog wel een paar kleine praktijkprobleempjes…

 

Eén gedachte over “Internet via LED-lampen”

Reacties zijn gesloten.