70MHz baken in Amerika

Baken

baken70MHz baken in Amerika

In januari van dit jaar vroeg WA1ZMS uit het Amerikaanse dorp Forest in de staat Virginia een experimentele machtiging aan voor een propagatie-baken op 70.005 MHz. Hij kreeg toestemming en sinds maandag 3 mei 12.00 UTC staat er een 70 MHz baken — WE9XFT — in de lucht.

 

Het baken staat in Bedford, Virginia, op de top van Apple Orchard Mountain (1280 meter boven zeeniveau), langs de Blueridge Parkway in locatorvak FM07fm. Het baken is 24 uur per dag in de lucht op basis van een "non-amateur experimental license", omdat er geen 70 MHz amateur band is in Amerika. De experimentele vergunning loopt tot 1 september.

Justin zei tegen de ARRL dat het niet zijn bedoeling was om de 4 meter band te introduceren in Amerika; maar veel Europese landen kennen amateurs al wel rechten toe op 4 meter. "Dit baken is puur voor radio onderzoek, om te gebruiken als een E-skip detectie apparaat," legt hij uit.

WE9XFT heeft een vermogen van 3kW ERP op 70.005 MHz, en staat gericht richting Europa. Justin heeft tevens een 144 MHz op afstand bestuurde zender — WA1ZMS — op dezelfde locatie draaien. De 500 W zender zorgt voor 7 kW ERP, is gelocked aan GPS en heeft twee 5-elements gestackte Yagis in de richting 60 graden. Beide signalen kunnen in Amerika en Europa ontvangen worden.

Hoewel er nog geen sprake is van 4m in Amerika, dragen dit soort experimenten uiteraard wel bij aan de discussie over het vrijgeven van 4m voor amateurgebruik. Amateurs leveren historisch altijd een grote bijdrage aan propagatie-onderzoeken en dit is een nog onontgonnen stuk waar nog veel input over geleverd kan worden.