Spoken in voormalig RAF station

ghost

ghostSpoken in voormalig RAF station

Dat Engelsen gek zijn op hun spoken mag bekend zijn. Meestal moeten dat soort verhalen met een flinke korrel zout worden genomen en zijn de verhalen vooral bedoeld om toeristen te amuseren. Maar een 70 jaar oude radio in een Schots erfgoedcentrum speelt nog steeds uitzendingen uit de tweede wereldoorlog, inclusief toespraken van Winston Churchill en muziek van Glen Miller's bigband…

 

De Pye buizenradio in het Montrose Air Station, een erfgoedcentrum dat het verhaal vertelt van de mannen en vrouwen die daar gediend hebben, is niet aangesloten of verbonden met een elektriciteitsbron.

Het gebouw is al bijna een eeuw een bron van paranormale verschijnselen, waarbij spookachtige figuren gerapporteerd worden, evenals geheimzinnige voetstappen en deurkrukken die spontaan draaien, maar de mysterieuze radiouitzendingen laat zelfs de meest sceptische medewerker van het centrum vergeefs zoeken naar een rationele verklaring.

De historische radio wordt bewaard in een replica van een 940-kamer. Diverse mensen hebben uitzendingen uit de tijd van de tweede wereldoorlog gehoord, inclusief het big band geluid van het Glenn Miller orkest en toespraken van Winston Churchill. De uitzendingen beginnen spontaan en kunnen tot een half uur duren.

Technici die de radio onderzocht hebben, hebben de achterkant verwijderd, maar daar was niets anders te vinden dan spinnen en spinnewebben.

Bob Sutherland, een medewerker van het air station erfgoed centrum en tevens penningmeester, zei: "Ik heb de radio Glenn Miller horen spelen en herkende het nummer At Last. Het volume was erg laag maar de muziek was duidelijk hoorbaar."

Graham Phillip, een andere vrijwilliger, heeft uitzendingen gehoord waarvan hij zeker was dat het Winston Churchill was en ook anderen, waaronder beheerder Dan Paton en zijn vrouw, hebben het gehoord.

"Ik ben een radio-operator geweest bij de RAF en weet wel het een en ander van radio's af. We hebben ook onze lokale radio expert, Ewan Cameron, ernaar laten kijken."

"Als er een sterke zender in de buurt had gestaan, had de radio daar wat van op kunnen pikken. Maar die is er niet. Het is een oude Pye radio die vermoedelijk zou exploderen als je er nog spanning op zou zetten."

Mr Phillip zei: "We hebben allemaal voetstappen gehoord en deurkrukken zien draaien, maar de uitzendingen zijn voor ons nieuw en onverklaarbaar. Ondanks het lage volume waren de uitzendingen duidelijk waarneembaar."

Het volledige verhaal is te lezen op:
http://news.stv.tv/scotland/tayside/181127-radio-ghost-mystery-at-former-raf-station/