Chinese fabrikant voegt walkie-talkiefunctie toe aan Windows Mobile-toestel

walkietalikephone

walkietalikephoneChinese fabrikant voegt walkie-talkiefunctie toe aan Windows Mobile-toestel

De Chinese fabrikant Babiken brengt een Windows Mobile-toestel uit dat kan fungeren als walkie-talkie. De Babiken V1 draait op versie 6.5 van Microsofts mobiele besturingsssyteem en heeft ook een capacitief scherm met multitouch.

 

De fabrikant geeft weinig informatie over hoe de walkie-talkiefunctie precies werkt, maar op een afbeelding is te zien hoe de walkie-talkiesoftware eruit komt te zien. Waarschijnlijk is het mogelijk om de frequentie waarop gecommuniceerd wordt op de telefoon in te stellen. Bij het toestel wordt een antenne geleverd die op de behuizing geschroefd kan worden. Ook worden er twee batterijen bijgeleverd van elk 2000mAh.

Het toestel draait op een 460MHz-processor van Huawei. Er is 128MB ram aanwezig en de Babiken V1 heeft een schermdiagonaal van 3,2" met een resolutie van 240×400. Er is ondersteuning voor wifi, gps, bluetooth en gsm-verbindingen. 3g-functionaliteit is niet aanwezig. Foto's kunnen gemaakt worden met een 2-megapixelcamera. Voor de Babiken V1 moet 156 euro betaald worden.

Overigens geloof ik niet dat de telefoon werkelijk over een zend/ontvanger beschikt. Dick PE1RZJ schreef al eens een artikel over een persbericht van KPN waarin zij aankondigen een telefoon met walkie-talkie functionaliteit te gaan promoten. Deze functionaliteit lijkt echter meer weg te hebben van een voice-over-ip oplossing a la Skype en heeft niets met zenders en/of ontvangers te maken. Mij lijkt het dat deze telefoon op dezelfde manier zal werken. Portofoonfrequenties zijn immers over de hele wereld verschillend (PMR ofwel Personal Mobile Radio in Europa, FRS ofwel Family Radio Service in Amerika en in Azië zal het ook wel weer anders zijn) en fabrikanten hebben nu eenmaal een hekel aan veel verschillende versies. Bovendien merkt de fabrikant in de Engelse tekst op dat je twéé telefoons nodig hebt voor de intercom functionaliteit, en dat zou met een echte zender niet nodig moeten zijn. Een voice-over-ip oplossing ligt dus voor de hand, wat dan wel over wifi zal moeten werken. Volgens bovenstaande tekst beschikt het toestel immers niet over 3G…