G.nh huisnetwerk protocol goedgekeurd

itu-logo

itu-logoG.nh huisnetwerk protocol goedgekeurd

Op vrijdag 11 juni heeft de ITU-T de G.hn home networking standaard goedgekeurd, wat zou kunnen betekenen dat huizen gehuld zouden kunnen gaan worden in een wolk van radio-vervuiling.

 

De G.hn standaard voor de volgende generatie bedrade thuisnetwerken werd door de United Nations International Telecommunication Union (ITU-T) goedgekeurd tijdens de vergadering die vorige week in Geneve gehouden werd.

Alle drie de componenten van de nieuwe standaard –- de Data Link Layer (G.9961), Physical Layer (G.9960) en coexistence protocol (G.9972) –- zijn nu compleet.

Fabrikanten zoeken al lang naar één overkoepelende standaard voor home entertainment netwerken, maar het onderdeel van de standaard dat de communicatie via het lichtnet beschrijft kan het plezier van het luisteren naar je favoriete radio-show straks wel eens goed vergallen.

De nieuwe standaard beschrijft het transport van een krachtig breedbandsignaal over bestaande bekabeling in huizen, zoals coax, telefoonlijnen, UTP-bekabeling maar ook het lichtnet. Het signaal omvat het complete HF en VHF radio spectrum. Dat wordt onvermijdelijk uitgestraald door de lichtnetdraden, waardoor een waas van radio-vervuiling ontstaat dat zich over meerdere huizen kan uitstrekken

Het is bewezen dat dit soort systemen de radio-ontvangst in huizen op een afstand van meer dan 300 meter kan verstoren. Hoewel een algemeen geaccepteerde standaard voor het onderling communiceren van diverse apparaten op zich is toe te juichen, en het duidelijk moge zijn dat de mogelijkheid van de toepassing van bestaande bekabeling de installatiekosten – en dus de acceptatiedrempel – enorm verlaagt, is het gebruik van het lichtnet voor breedbandsignalen geen goed idee. Dat heeft Power Line Communicatie (PLC) al wel bewezen.

Wat extra informatie:

Home Grid Forum – United Nations ITU-T's G.hn Approved as Global Standard for Wired Home Networking
http://www.homegridforum.org/news_events/pr/HomeGrid.G.hn_Approvedv2.pdf

UKQRM is een groep die tegen radio-storing vecht

http://www.ukqrm.org/