Verbeterde 30 meter ontvanger van PA2OHH

Verbeterde 30 meter ontvanger voor PSK31 en QRSS

Onno, PA2OHH, had al een 30m direct conversie ontvanger gebouwd om zwakke 30m signalen te kunnen detecteren. Dit ontwerp was origineel omdat er van een goedkoop 5068.8 kHz kristal gebruik werd gemaakt. De Polajkov mixer zorgt ervoor dat de ontvanger rond de 10.140 MHz werkt. Een direct conversie ontvanger is een dubbelzijband ontvanger en maakt geen onderscheid tussen USB en LSB. In het verbeterde ontwerp zijn eenvoudige 45 graden fase netwerken (RC) opgenomen waardoor de DC-ontvanger in een enkelzijband ontvanger is omgetoverd.

 

Er is een 30 dB onderdrukking gemeten van de ongewenste zijband. Niet slecht met een paar extra componenten. Uiteindelijk is er 3 dB winst gerealiseerd omdat de ruis van de niet gebruikte zijband onderdrukt wordt. Een NTC-weerstand zorgt ervoor dat de ontvanger geen last heeft van temperatuurvariaties. De gevoeligheid van de ontvanger is goed, met QRSS software ARGO en een dotlengte van 3 seconden kon een signaal van -140 dBm nog goed worden gedetecteerd. Nadeel blijft wel de AM-detectie van sterke omroepstations. 

De charme van het project is dat er van eenvoudige onderdelen gebruik is gemaakt. De BC547’s werken prima op 10 MHz. 

Een volledige beschijving van het project van Onno kun je hier vinden. http://www.qsl.net/pa2ohh/09qrx2nl.htm 

NB; dit project  is ook gepubliceerd in de laatste QRP-Benelux Club  Nieuwsbrief