Universiteit ontwikkelt vuvuzela-filter

vuvuzela

vuvuzelaUniversiteit ontwikkelt vuvuzela-filter

Onderzoekers van het centrum voor digitale muziek (C4DM) van de Queen Mary University of London hebben een intelligent software-filter ontwikkeld waarmee vuvuzela-frequenties effectief kunnen worden onderdrukt.

 

Het filter is zo eenvoudig dat het real-time op een standaard-pc kan draaien. De code is te downloaden van de website van de universiteit.

De meeste filters die door omroeptechnici worden gebruikt om het vuvuzela-geluid ten opzichte van de commentaarstem te verzwakken zijn bandstopfilters (notch-filters). Deze filters verzwakken de geluidsenergie op bepaalde frequenties. De geluidsenergie van de vuvuzela bevindt zich in een paar nauwe frequentiebanden – de fundamentele frequentie van ongeveer 230 Hz en een aantal hogere harmonischen – zodat filters op deze frequenties het geluid effectief verzwakken. Helaas wordt hierdoor ook het geluid van de commentaarstem verzwakt, omdat de frequentiespectra van de vuvuzela en de menselijke stem elkaar overlappen.

Het door de onderzoekers ontwikkelde filter meet de geluidsenergie in de verwachte ‘vuvuzela-frequentiebanden’ en onderdrukt alleen die frequentiegebieden waarin gedurende een bepaalde (langere) tijd meer geluidsenergie wordt gemeten. De vuvuzela-geluiden worden hierdoor beter onderdrukt ten opzichte van de commentaarstem dan met een standaard notch-filter.

Meer info:
www.qmul.ac.uk/media/news/items/se/30760.html