Goedkope omvormer 12-230V

Omvormer

OmvormerGoedkope omvormer 12-230V

Normaal ben ik niet zo van de reclamemakerige, maar in de berg informatie die ik dagelijks doorworstel zat een interessante aanbieding van een converter van 12 naar 230V. Voor velddagen, noodstroomvoorziening thuis of de camping…

 

Je kunt ze ook bouwen, maar dan zijn de vermogens meestal beperkt. Wil je thuis in geval van nood je koelkast/vriezer in leven houden en daarnaast nog wat lampen, de pomp van je centrale verwarming en eventueel je TV (al dan niet met digitale decoder, hoewel ik me afvraag wat er met het kabelnet gebeurt als de stroom in een groot deel van de stad of zelfs regio wegvalt) dan red je het niet met een paar honderd Watt.

Zelf broedde ik al een tijdje op een mogelijkheid om een stroomreserve paraat te hebben voor noodgevallen en dat idee kwam een stuk dichter bij de uitvoering toen ik van Willem PD0PYL zijn oude boot-accu kreeg. In beter tijden 220Ah maar dat haalt hij niet helemaal meer. Desondanks heeft de accu nog voldoende capaciteit om de shack vele uren van stroom te voorzien. Maar ook in huis is nog wel het een en ander draaiend te houden. Dan moet je wel een omvormer hebben.

Ik had al eens gekeken bij het al eerder aangeprezen dealextreme , maar de zwaarste uitvoering daar was 1000W en dat was – als je de kleine lettertjes leest – het piekvermogen. Het continuevermogen is 800W en dat was me net even te weinig. Aan de andere kant is een prijs van $44,40 (€32,85 met de koers van vandaag) inclusief verzendkosten (Free shipping, staat erbij) geen geld voor 800W. Maar ook Conrad laat zich niet onbetuigd in dit segment: die kwamen vandaag dus met deze aanbieding . 1200W voor €89,99 en ook dat is inclusief verzendkosten, mits je met iDeal betaalt. Dat is dan wel 1200W continu en 2400W piek. Altijd handig als een (koelkast)motor moet opstarten. Daarbij wordt een rendement van 90% beloofd. En dat klinkt mij wel aantrekkelijk in de oren.

Overigens is het met welke accu dan ook heel gauw gedaan als je geen laadmogelijkheden hebt in de vorm van zonnepanelen of een windgenerator. Want bij volle belasting van 1200W trekt deze aan de accu:

Imax = P / U = 1200 / (0,9 * 12) = 111,1A

Die 0,9 is de verrekening van het rendement, en 12 de nominale accuspanning. Zou mijn 220Ah accu nog topfit zijn, dan is hij dus na een krappe 2 uur aan het einde van zijn latijn als hij niet bijgevoed wordt. Met je standaard auto-accu, waarbij je de halve capaciteit reserve moet houden om nog te kunnen starten, is het na ongeveer 10 minuten over met de pret. Ik denk alleen niet dat je op vakantie 1200W nodig hebt, maar dat is een ander verhaal. En je koelkast draait ook geen 24 uur per dag – en is bovendien geen 1200W. Het gaat om het idee. Beide omvormers zijn het overwegen waard, zeker als je thuis enige reserve wil hebben.