THz-detector werkt bij kamertemperatuur

Hooggevoelige THz-detector werkt bij kamertemperatuur

Panasonic heeft een nieuw type teraherz-detector ontwikkeld dat de tot nu toe hoogste gevoeligheid bij kamertemperatuur heeft. Conventionele detectoren moeten voor een hoge gevoeligheid worden gekoeld tot -270° C. Omdat de nieuwe detector geen koeling nodig heeft, is deze zeer geschikt voor toepassing in compacte beveiligings- en meetapparatuur. De teraherz-detector is gebaseerd op een GaN-transistor waarin een plasmagolf van elektronen wordt gevormd. Hierin fluctueert de elektronendichtheid als een golf. Deze golf komt in resonantie met de opgevangen THz-golf die daarmee een elektrisch signaal in de transistor opwekt. In de detector wordt de gate van de transistor als dipoolantenne gebruikt waardoor er geen transmissielijn met bijbehorende verliezen nodig is. Daarnaast worden de source en drain als parasitaire elementen voor deze antenne gebruikt, die de opgevangen THz-golf op de gate concentreren. Het gebruik van GaN met een hoge elektronensnelheid zorgt in combinatie met de speciale antennestructuur voor een zeer hoge gevoeligheid van 1100 V/W bij kamertemperatuur.Panasonic presenteerde de nieuwe detector tijdens de 68e Device Research Conference die van 21 tot 23 juni 2010 werd gehouden in South Bend, Indiana, USA.Meer info:
http://panasonic.co.jp/corp/news/official.data/data.dir/en100622-5/en100622-5.html