Spanje verlengt 70MHz toestemming

spaanse vlag

Spaanse vlagDe Union de Radioaficionados Espanoles (URE) — de Spaanse vereniging van radio amateurs en lid van de IARU — heeft laten weten dat het Spaanse AT, het Secretaría de Estado de Telecomunicaciones y para la Sociedad de la Información (SETSI) de tijdelijke toegang tot de 70 MHz band (4 meter) voor amateurs in dat land verlengd heeft.

 

In 2008 kregen amateurs in Spanje voor zes maanden toegang tot 70 MHz. Spaanse amateurs mogen het segment van 70.150-70.200 MHz gebruiken, met een maximum van 10 W; het gemiddelde vermogen van producten buiten de band mag de 25 µW niet overschrijden.

SETSI haalt aan dat de redenen voor het verlengen van de tijdelijke toegang onder meer zijn dat andere Europese landen eveneens privileges in deze band hebben (AT, lezen jullie mee?), en dat eerder gebruik van de 70 MHz band door amateurs geen storingen heeft opgeleverd voor andere geautoriseerde radiodiensten in deze band. SETSI zei wel dat indien deze tijdelijke toestemming “schadelijke interferentie” zou opleveren voor andere radiodiensten, ze “onmiddellijk zullen opschorten.” De huidige verlenging is goed voor weer een jaar en verloopt op 1 juli 2011.