Spectaculaire repeater reparatie

Pilatus

Pilatus In ons lage landje vinden we een repeater met de antenne op 100m al ontzettend hoog. Dan heb je de locatie van HB9UF nog nooit bezocht: deze repeater staat op een berg met een hoogte van meer dan 2000m. En daar fiets je niet even naar toe als er wat gerepareerd moet worden.

 

Omdat HB9UF onderhoud nodig had, heeft op zaterdag 5 juli een team bestaande uit Peter HB9DWW, Andi HB9TUF, Hansjörg HB9DWS, Marco HB9ZCW en Markus HB3YUQ de reeds 20 jaar in gebruik zijnde antennekabel gerepareerd. Het door steen- en ijsval beschadigde bovenste deel van de 7/8" dikke antennekabel is vervangen en tevens werd ter bescherming van de kabel op het bovenste tracee tussen Pilatus Kulm en de Esel een mantelbuis gelegd. Daarnaast werd de scheefstaande antennemast weer recht gezet, zodat de antenne weer in het lood staat.

De hele operatie duurde meer dan 12 uur, waarbij op grote hoogte gaten geboord moesten worden, de mantelbuis geplaatst en de oude, beschadigde antennekabel verwijderd moest worden. Vanwege het gevaar van vallende stenen werd de weg naar de top voor toeristen tijdelijk afgesloten. Hoe de operatie in zijn werk ging, is hier te zien. Dat is nog eens wat anders dan even naar de hoogste verdieping van de Blankaard flat met de lift…