Standaard draadloos opladen vastgesteld

draadloosopladen

draadloosopladenHet Wireless Power Consortium, een organisatie die de ontwikkeling van draadloze stroom wil stimuleren, heeft een standaard vastgesteld voor het draadloos opladen van apparaten. Met de standaard, Qi genaamd, is het mogelijk om opladers te ontwikkelen die via geleiding gadgets van stroom voorzien.

 

Bij dergelijke opladers is het mogelijk om bijvoorbeeld een telefoon op een geleidende plaat te leggen die het apparaat oplaadt. Hierdoor is het niet nodig om stekkers of snoeren te gebruiken. Telefoonproducent Palm had al een dergelijke oplossing voor haar Palm Pre-smartphone, genaamd Touchstone. De Qi-techniek moet beschikbaar zijn voor alle bedrijven die een licentie willen nemen.

De eerste opladers zijn alleen geschikt voor gadgets die minder dan 5 Watt nodig hebben. In de planning staan echter wel technieken waarmee ook laptops en andere grotere apparaten opgeladen kunnen worden.

Ondermeer Nokia en RIM zijn lid van het Wireless Power Consortium, dus de verwachting is dat deze twee telefoonproducenten in de toekomst met ondersteuning voor de techniek komen.