Vibratie-energie vervangt batterijen

Batterij

batterijHet bedrijf Brother Industries Ltd heeft kleine vibratie-generators ontwikkeld die type AA en AAA batterijen kunnen vervangen. Als de "Vibration-powered Generating Battery" in een afstandsbediening geplaatst wordt, hoef je er alleen maar mee te schudden om 'm te kunnen gebruiken.

 

"De nieuwe generator kan de noodzaak om batterijen te vervangen reduceren en aldus bijdragen aan de hoeveelheid afval," zegt Brother Industries.

Brother Industries verzekert de inzetbaarheid van de generator door ze uit te voeren in de vorm van veelgebruikte batterijen. Als ze gebruikt worden met apparaten die relatief weinig energie gebruiken, zoals afstandsbedieningen, kunnen de generatoren de batterijen vervangen, zegt het bedrijf.

De generator is in het bijzonder bruikbaar voor apparaten die niet continu energie nodig hebben en die maximaal ongeveer 100mW gebruiken. Een afstandsbediening gebruikt bijvoorbeeld tussen de 40 en 100mW.

Brother Industries maakte prototypen van de generator in AA en AAA formaat. In de batterij-behuizing zit een electromagnetische inductie generator en een dubbellaags condensator met een capaciteit van ongeveer 500mF (een halve Farad!). De gemiddelde output van de generator met AA-afmeting is 10 tot 180mW (schudfrequentie: 4-8Hz).

Brother Industries heeft de Vibration-powered Generating Battery voor het eerst getoond op de Techno-frontier 2010 beurs, die van 21 tot 23 juli 2010 in Tokyo gehouden werd. De firma demonstreerde een TV afstandsbediening, een afstandsbediening voor verlichting en een LED zaklantaarn met de vibratie-batterij. Beeld:

Vib1

Het AA prototype waarbij de generator en oplaadbare batterij (dubbellaags condensator) in dezelfde behuizing zijn ondergebracht. De spanning van de condensator is 1.6V of minder.

vib2

 Het AA prototype waarbij de generator en de oplaadbare batterij in twee verschillende behuizingen zijn ondergebracht. De spanning van de condensator is 3.2V of minder.

vib3

Het AAA prototype waarbij de generator en de oplaadbare batterij in twee verschillende behuizingen zijn ondergebracht. De spanning van de condensator is 2.7V of minder.

Ik zie dit nog niet snel toegepast worden in portofoons. Het praat zo lastig als je continu met dat ding moet schudden om 'm in de lucht te houden…