ACMA knaagt aan amateurbanden

acma_logo

acma_logoOp maandag 19 juli woonden de directeuren van het Wireless Institute of Australia, Peter Young, VK3MV, en Phil Wait, VK2ASD, een presentatie bij van het Australische telecom-agentschap, ACMA, over een voorstel voor een nieuwe indeling van de 400 MHz band (403 – 520 MHz). En daar valt de 70cm amateurband in, alsmede de Australische UHF citizens-band.

 

Het WIA heeft schriftelijk haar zorgen geuit aan de ACMA voor wat betreft de secondaire toewijzing van de 70cm amateurband, waarbij het gebruik van het 400MHz spectrum door amateurs nader gespecificeerd werd.

De presentatie aan 100 vertegenwoordigers van de radio-communicatie industrie, hulpdiensten en overheidsgebruikers was naar aanleiding van een eerder door de ACMA uitgebracht document, “The Way Ahead – Decisions and Implementation Options for the 400 MHz Band,” dat in april 2010 was verschenen.

Een bobo van de ACMA Spectrum Infrastructuur tak, Andrew Kerans, verschafte achtergrond informatie over de herindeling en de serie documenten die over dit onderwerp de afgelopen twee jaar verschenen is. Voor amateurs is daarin van belang dat de ACMA bevestigde dat tijdelijk gebruik van het spectrum segment 440 tot 450 MHz door land-mobiele gebruikers onontkoombaar is. In dit verband moet in het achterhoofd gehouden worden dat de 70cm amateurband in Australië van 420-450MHz loopt. Iets meer dan hier dus.

Het vrijmaken van delen van het land-mobiele spectrum op 400MHz is noodzakelijk voor een soepele overgang van een 9.5 MHz naar een 10 MHz shift, en de land-mobiele gebruikers die daar mee te maken krijgen moeten ergens heen binnen het afstembereik van hun bestaande radio-apparatuur. Het tijdelijke gebruik van de 440 tot 450 MHz amateur band zal beperkt blijven tot de bovenste en onderste 500 kHz, (440-440.5MHz en 449.5–450MHz, dus aan beide kanten van het 70cm ATV segment), en zal waarschijnlijk alleen gebruikt worden in de overbevolkte gebieden rond Sydney, Melbourne en Brisbane.

De ACMA heeft aangegeven dat het tijdelijke gebruik maximaal 3 jaar kan duren.

Het tijdelijk gebruiken van 440 – 450 MHz heeft in het verleden wel eerder plaatsgevonden voor belangrijke sport-evenementen en heeft nooit tot storingen geleid. Het WIA zal samenwerken met de operationele tak van de ACMA, dat belast is met de implementatie van het gebruik van de amateurbanden.

Weer een voorbeeld hoe de toenemende honger naar bandbreedte de amateurbanden bedreigt. Use it or lose it!