Ook MED knaagt aan amateurbanden

med-main-logo

med-main-logoNadat al eerder bekend werd dat het Australische ACMA commerciële diensten toe ging staan in de amateurbanden, blijkt nu ook het Nieuw Zeelandse Ministry of Economic Destruction Development aan de amateurbanden te knagen.

 

Maar in Nieuw Zeeland kunnen de gevolgen voor de amateurs nog wel eens ernstiger zijn dan in Australië. Om te beginnen staat het Nieuw Zeelandse AT, het MED, nu 'unrestricted' toepassingen toe in de 433MHz radio-amateurband.

Tot nu toe mocht er alleen gebruik gemaakt worden van laag vermogen telemetrie en afstandsbediening in dit deel van de band, maar nu zijn alle toepassingen toegestaan, waarmee FM portofoontjes met laag vermogen tot de mogelijkheden gaan behoren (vergelijkbaar met onze LPD; in Nieuw Zeeland mogen ze echter 25mW vermogen hebben in plaats van de 10mW in Nederland).

Maar vervelender is de toestemming voor het gebruik van wat men "Auditory aids" noemt in het gebied van 3.64MHz tot 4.04MHz en 10.44MHz tot 10.76MHz, die voor een belangrijk deel het domein van de radio-amateurs zijn.

Weliswaar is Note 9 van het Radio Spectrum Management document in die banden van toepassing dat beschrijft dat de maximale veldsterkte -40 dBµA/m mag zijn, gemeten binnen 10 kHz bandbreedte op een afstand van 10 meter, maar het is niet de uitstraling waar ik me zorgen over maak. Nu is het natuurlijk de vraag wat verstaan moet worden onder "Auditory aids", maar ik stel me zo voor dat dat gehoorapparaten zijn met bijvoorbeeld ringleiding-achtige toepassingen. Moet je je voorstellen dat zoiets gebruikt gaat worden in bewoond gebied, waar een radioamateur besluit een QSO te starten op 3.7MHz – volledig binnen zijn machtigingsvoorwaarden. Indien zo'n "Auditory aid" toevallig op die frequentie staat, is de kans dat het gehoorapparaat het hoofd via het andere oor weer verlaat niet geheel ondenkbaar. Waarbij de amateur uiteraard de gebeten hond is, omdat die "stoort".

Al met al zijn dit zorgwekkende ontwikkelingen. Beetje bij beetje wordt de rechten van amateurs aangetast, waarbij handig ingespeeld wordt op de honger naar bandbreedte en de zwakke rechtspositie van amateurs in deze. Het is aan de leden van de IARU om hier protest tegen aan te tekenen, om te voorkomen dat er straks voor amateurs geen spectrum meer overblijft om nog verbindingen op te maken.