Nieuwe narrow-band mode voor LF/MF

MSKthumb

MSKthumbCon Wassilieff ZL2AFP heeft recent een nieuwe narrow-band digitale mode vrijgegeven: CMSK. CMSK is speciaal ontwikkeld voor de LF en MF amateurbanden (2200, 600 en 160m).

 

De mode gebruikt MSK (Minimum Shift Keying) modulatie, dat de LF en MF luisteraars bekend zal voorkomen als de mode die vaak gebruikt wordt door commerciële en militaire zenders. Een groot voordeel van MSK is det het in tegenstelling tot PSK geen lineaire versterking vereist om de smalle bandbreedte te behouden.

De nieuwe ZL2AFP CMSK mode kan het best beschreven worden als Correlated, Convolved Minimum Shift Keying, en gebruikt een full-time NASA standard convolutional coder met een foutcorrectie die borg staat voor indrukwekkende prestaties onder QRN condities.

Het synchroniseren is geen probleem, zelfs niet bij zeer zwakke signalen, door het gebruik van een PN-sequence frame marker en cross-correlator aan de ontvangstkant.

Er zijn vier modes beschikbaar, van 125 baud (<200Hz bandbreedte, 60 WPM) tot aan 7.8 baud (12.5Hz bandbreedte, 4WPM). De smalste en langzaamste mode is bedoeld voor bakentoepassingen, en kan 100% genomen worden bij -21dB S/N binnen een bandbreedte van 3kHz. De default mode, CMSK63, is foutloos genomen over de Tasman zee, op een afstand van 2200km op 600m met een zender die ruim onder de 1W EIRP zat.

MSK-screenshot 

De software voor deze nieuwe mode is te downloaden van:
www.qsl.net/zl1bpu/CMSK/cmsk.htm, waar ook een beschrijving staat.