KPN lijkt netwerk te bouwen op 450 MHz

KPN lijkt sinds november 2009 in alle stilte te zijn begonnen met de bouw van een 450 MHz-netwerk in Nederland. Dat meldt de website Frequency Monitor Centre.

 

Op de (relatief) lage frequentieband kan hoge kwaliteit spraak en data draadloos worden verstuurd.

Volgens de bron heeft KPN met de overname van Nozema Services in 2005 licenties voor de 450 MHz-band in Nederland verworven. Aan de licenties is echter de voorwaarde verbonden dat binnen vijf jaar een landelijk dekkend netwerk wordt uitgerold. KPN lijkt eind 2009 aan de bouw te zijn begonnen en dit lijkt dat vooralsnog in alle stilte te willen doen, aangezien het bedrijf het bezit en het voorgenomen gebruik van de frequenties nog niet bekend heeft gemaakt.

Volgens de website heeft KPN de spreadspectrumtechniek CDMA450 toegepast voor het netwerk. Deze kan grote afstanden overbruggen en maakt een grote datasnelheid mogelijk. KPN lijkt hiermee het eerste en enige CDMA-netwerk van Nederland te bezitten. Het netwerk is alleen voor Machine-to-Machine-communicatie in gebruik genomen en zal voorlopig alleen worden gebruikt om het netwerk van bedrijven te controleren en te beveiligen.