Interferentie van LED lampen

LEDlamp

LEDlampSommigen hadden de hoop dat LED verlichting een HF-vervuilingsvrij alternatief zou zijn voor de op kwik gebaseerde spaarlampen, maar LED lampen kunnen eveneens storingen op de radio veroorzaken.

 

Het Nieuw-Zeelandse AT, Radio Spectrum Management (RSM), heeft de volgende verklaring uitgegeven:

LED techniek wordt momenteel toegepast in allerlei nieuwe verlichtingsarmaturen. Het aantrekkelijke van LED techniek is de lage energie-opname en langere levensduur. Momenteel zijn al directe vervangers te verkrijgen voor traditionele 230V, 24V en 12V gloeilampen, voor commerciële, huishoudelijke, ruimtevaart, maritieme en voertuig toepassingen.

Het grootste gevaar dat deze techniek voor de radio oplevert, schuilt in het feit dat er een nauwkeurig gecontroleerde stroombron-voeding noodzakelijk is om een lange levensduur te garanderen. En die gecontroleerde stroombron wordt meestal uitgevoerd als een elektronisch gestabiliseerde voeding welke gebruik maakt van schakeltechnieken en dat is een potentiële bron van storing. Er zijn al gevallen van radio-storing door LED lampen gemeld bij het Radio Spectrum Management (RSM).

De explosief groeiende inzet van LED technologie lijkt sterk op de invoering van de toendertijd eveneens nieuwe en energiezuinige spaarlampen. Ook deze spaarlampen veroorzaakten in sommige gevallen storingen in het radioverkeer. De voedingen voor beide verlichtingstechnieken worden doorgaans in of vlakbij de lampvoet ondergebracht.

Het RSM onderzoekt elektrische en elektronische produkten die in Nieuw Zeeland geleverd worden om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de standaarden voor het beschermen van radioverkeer. Maar net als bij de introductie van spaarlampen kunnen er gemene problemen optreden als een techniek voor de eerste keer grootschalig toegepast wordt. Dientengevolge dienen zowel de afnemers als de industrie zich er van te vergewissen dat het één op één vervangen van gloeilampen door LED lampen geen problemen oplevert voor radio-communicatie in de directe ongeving. Dat geldt in het bijzonder bij kritische toepassingen zoals bij de zee- en ruimtevaart.

Gebruikers dienen zich ervan te verzekeren dat M/HF en VHF radio communicatie apparatuur geen hinder ondervindt van de aanwezigheid van LED verlichting aan boord.

Wat internationale links:

August Radio Spectrum Management News

http://www.med.govt.nz/templates/MultipageDocumentPage____44597.aspx#A2

Radio Spectrum Management (RSM)
http://www.rsm.govt.nz/

Ministry of Economic Development (MED)
http://www.med.govt.nz/