Storing door gebrek aan internationale SRD frequenties

babyfoon

babyfoonJapanse taxichauffeurs zijn de meest recente slachtoffers van het gebrek aan internationale afstemming voor het aanwijzen van frequenties voor Short Range Devices (SRDs, waar bijvoorbeeld LPDs onder vallen).

 

De BBC meldt dat taxi- en vrachtwagehchauffeurs in Japan te maken hebben met ongewone storingen van Amerikaanse legerbases: baby gebrabbel dat hun mobilofoons stoort. Ambtenaren in Tokyo zeggen dat babyfoons die door ouders uit Amerika worden meegenomen, interfereren met andere uitzendingen in de directe omgeving.

Op dit moment is er geen wereldwijde toewijzing voor het frequentiegebied tussen 42 en 2400 MHz welke door licentievrije SRDs gebruikt mag worden. Verschillende landen wijzen verschillende frequenties toe; sommige landen zoals Engeland en Nederland wijzen zelfs frequenties toe midden in de 70cm radioamateur band! Door deze afwijkende toewijzingen ontstaat er chaos op het moment dat apparatuur dat in het ene land gemaakt is, naar andere landen in de wereld getransporteerd of zelfs geëxporteerd wordt.

Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om dit probleem op te lossen. Het spectrum van 915-921 MHz is in grote delen van de wereld beschikbaar voor licentievrije SRD's, met uitzondering van Europa. Als Europa dit stukje aan SRD's toe zou kunnen wijzen, hebben we tenminste een wereldwijd geaccepteerde band voor dit soort apparaten.

Deze zaak is besproken op vergaderingen van de CEPT werkgroep voor Frequentie Management (WGFM / FM Working Group) en een van de documenten die als basis van de vergadering in mei in St.-Petersburg diende was FM(10)046_LS van ETSI ERM welke het gebruik van 915-921 MHz voor dit soort apparaten moet verkennen.

Geïnteresseerden kunnen het document op de volgende manier downloaden:

1. Ga naar de ECO (vroeger ERO) homepage http://www.ero.dk/
2. Onder het 'ECC Activities' drop-down menu kies je 'ECO Meeting Documents'
3. In 'Select Group: ' selecteer 'FM Working Group'
4. In 'Select Year: ' selecteer '2010'
5. Open de vergaderlocatie 'St.-Petersburg May'
6. Open 'Input'
7. Klik FM(10)046_LS from ETSI ERM on TR 102 649-2 on SRDs and RFID at UHF_SRDoc
8. Klik op de 'download Selected' knop (rechts bovenaan)

Het wereldwijd gelijktrekken van de SRD frequentieband heeft alleen maar voordelen. Apparatuur is in alle landen te gebruiken; fabricage kan veel goedkoper plaatsvinden omdat grote aantallen gemaakt kunnen worden in plaats van specifieke apparaten voor verschillende landen, en de amateurs zijn van die LPD-ondingen af. Het is te hopen dat Europa hier in mee gaat.

Originele artikel:

BBC – US baby babble hits Japan taxis
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-10998238