Chinese amateurs aan de ketting gelegd

pekinghams

pekinghamsHet Radio Administratie Bureau van Peking heeft zaterdag een bericht aan alle radioamateurs gestuurd met de oproep om zich te registreren. De snel groeiende radio-populatie van de stad is verteld dat dit noodzakelijk is, vooruitlopend op nieuwe nationale regelgeving waarmee de controle over amateur radio stations verscherpt wordt

 

Elke amateurzender met een vermogen van meer dan 0.5 Watt moet geregistreerd worden.

"We hebben geen idee hoeveel niet-geregistreerde amateur radio stations er in de stad zijn," zei een vertegenwoordigster van het bureau, Mao Lei.

Taxi bestuurders, autoclubs, beveiligingsbeambten en hotelpersoneel gebruiken vaak portofoons maar er zijn er maar weinig geregistreerd, volgens Mao.

De nieuwe nationale regelgeving welke op 1 november in gaat, geeft de overheid het recht om bepaalde amateur radio frequenties te verbieden tijdens publieke evenementen.

Het bestuur in Peking verbood bijvoorbeeld op 1 oktober vorig jaar gedurende 24 uur alle civiele frequenties tijdens de viering van de 60e verjaardag van de Chinese republiek.

Illegale radio stations kunnen een boete krijgen van maximaal 5,000 yuan (€521), hun apparatuur kwijtraken en de operator kan zelfs juridisch vervolgd worden, waarschuwde Mao.

Het 1.8MHz-250GHz spectrum is op het Chinese vasteland open voor amateur en civiel gebruik: niet-commerciële radio stations moeten zich registreren bij de Beijing Wireless Sports Association, terwijl commerciële radio stations zich moeten registreren bij het Beijing Radio Administration Bureau en een "kleine vergoeding" moeten betalen, volgens Mao.

De Beijing Wireless Sports Association heeft tussen de 30.000 en 40.000 geregistreerde leden, volgens een woordvoerder met de achternaam Guan.

Het registratieproces is simpel, zei Mao. Allereerst moet de operator een examen doen om een amateur-machtiging te verkrijgen. Vervolgens moet de apparatuur aan een aantal eisen voldoen om als amateurstation aangemerkt te mogen worden, waarna een call met zes tekens toegewezen wordt waarmee het land, de regio, en het niveau van het station aangeduid wordt.

Peking heeft tientallen enthousiaste radioclubs, met meest mobiele stations.

Li Xin van de Pekingse Free Man Car Club zei dat amateur radio een grote rol gespeeld heeft tijdens de hulpverlening bij aardbevingen de afgelopen jaren.

"Radio is het beste communicatiemiddel tijdens een crisis," zei hij.

China had tegen het einde van het afgelopen jaar 2.7 miljard civiele radio stations, volgens statistieken van het Ministerie van Industrie en Informatie Technologie.

De calls in Peking beginnen met een B, gevolgd door een G (niveau 3-5), D (niveau 2), of A (niveau 1, het hoogste), daarna gevolgd door het cijfer 1, dat Peking aangeeft.