Nieuwe beta versie WSJT beschikbaar

Spectrum

spectrumPrincetownprofessor Joe Taylor K1JT werkt al sinds jaar en dag aan programma's voor radio-amateurs met de nadruk op het decoderen van zwakke signalen. Hij heeft inmiddels een bèta versie van zijn programma WSJT vrijgegeven: versie 9.0

 

Nieuwe mogelijkheden in WSJT 9.0 zijn – in vergelijking met WSJT 6 en WSJT 7 – onder andere:

 1. Nieuwe modes
  1.  
   • ISCAT is een nieuwe mode ter vervanging van JT6M.  De performance is beduidend beter op  propagatie paden waar JT6M populair is, zpals troposferische en ionosferische scatter, en zwakke Es of F2 op 6 meter. Als je een fan was van JT6M en dat veek gebruikt, ga je ISCAT nog veel beter vinden.  Let op: deze mode is niet hetzelfde als de tijdelijke ISCAT mode uit WSJT 8.
   • Echo mode ontbrak in recente versies van WSJT, maar is weer terug in WSJT 9.0. Dat is heel bruikbaar voor het testen van je eigen echo's tegen de maan.
 2. Verbeteringen aan FSK441: de verbeterde decoder doet het veel beter bij (1) het detecteren van frequency offset DF en (2) het elimineren van niet-FSK441 signalen en stoorpieken, waardoor minder decodeerfouten ontstaan. De gevoeligheid voor legitieme FSK441 signalen is onveranderd.
 3. De T/R verhouding voor ISCAT is normaal 30 seconden, hetzelfde als voor FSK441. WSJT 9.0 ondersteunt echter ook optioneel T/R verhoudingen van 15s voor zowel FSK441 en ISCAT modes. Die kortere zend/ontvangverhouding kan bruikbaar zijn in specifieke situaties zoals contesten, multi-hop Es, etc.
 4. Berichten Templates: het Setup | Options scherm biedt een verbeterde gebruikersinterface voor het instellen van je voorkeuren voor het verzenden van berichten in de FSK441 en ISCAT modes.
 5. Maantrillingen veroorzaken fading in VHF/UHF EME signalen en doppler verschuivingen bij hogere microgolf frequenties. WSJT 9.0 berekent deze effecten real time en toont de verwachte frequentieband waarbinnen zowel je eigen signalen als die van het DX station te ontvangen zijn. De tijd waarin fading optreedt is omgekeerd evenredig met de breedte van de frequentieband.
 6. De gebruikersinterface is opgeschoond en op verschillende manieren vereenvoudigd. Dat komt erop neer dat slechts de knoppen die relevant zijn voor de gekozen mode op het scherm te zien zijn. 

Downloaden van WSJT 9.0 kan hier .