Meer nieuws van het AT

plasmatv

plasmatvHet Agentschap Telecom heeft het document "De staat van de Ether" online gezet. Dit document geeft een jaarlijks overzicht van het gebruik van de frequentieruimte. Er staan een aantal voor amateurs interessante conclusies in.

 

Een van die conclusies betreft het gebruik van PMRs. AT klimt dan een toren in en constateert dat alle 8 frequenties wel gebruikt worden. Lijkt me logisch, als je in een toren zit… Wat AT verontrust, is het gebruik in bedrijfskritische situaties zoals bij hijskranen, en gebruik door beveilingingsbedrijven die niet terugdeinzen voor het uitzenden van privacygevoelige informatie zoals signalementen. Daarnaast het gebruik als babyfoon, wat alleen mag als er VOX gebruikt wordt. Een continue draaggolf mag dus niet. En Nee, je mag ook je FT857 niet op de PMR band zetten en daar 20W stoken. Bovendien vindt AT het niet de bedoeling dat PMR radio's via internet gekoppeld worden.

Wat voor mij nieuw was in dat verhaal, is dat de PMR-band niet van 446.000-446.100 loopt zoals ik altijd dacht, maar tot 446.200. Het stuk 446.100-446.200 is voor "digitale spraak" en AT constateert dat dat niet gebruikt wordt op dit moment. Nee, dan moet je dat wel weten. En bij mijn weten is er ook geen apparatuur in de handel die digitale spraak ondersteunt in dat PMR bandje. Maar handig om te weten dat het bestaat. Misschien kunnen we daar eens experimenteren met FDMDV . Zolang we onder de 500mW blijven zou dat legaal moeten zijn.

Dan DGPS. AT haalt het maar summier aan in het hele document, maar maakt twee opmerkingen die de moeite waard zijn: Ten eerste is gebleken uit een onderzoek dat naar aanleiding van storingsklachten was ingesteld dat er nog wel eens "installatiefouten" gemaakt worden, waardoor storing in naastgelegen kanalen (dat zij wij!) voorkomt door te brede modulatie of te grote vermogens. Let dus op of je op 70cm rotzooi hoort: die DGPS zenders gaan dus lang niet altijd vrijuit, ook al zijn ze primaire gebruikers. De tweede belangrijke opmerking in het korte stukje is: "Het agentschap gaat na of Europese harmonisatie van frequentieruimte ten behoeve van DGPS tot de mogelijkheden behoort". Lees: "de druk om die belachelijke toewijzing van DGPS in de amateurbanden ongedaan te maken neemt toe". Laten we het hopen. Zeker als men niet in staat blijkt te zijn die dingen fatsoenlijk de programmeren.

AT doet ook onderzoek naar de achtergrondruis op de kortegolf. AT erkent dat de kortegolf de enige manier is voor omroep, scheepvaart, militaire toepassingen en ambassadeverbindingen om te communiceren. De amateur wordt voor het gemak maar even niet genoemd. En wat doet AT? Die gaat bij Eibergen op de hei staan en meet daar de achtergrondruis. En dan valt het allemaal best mee, ook al zie je zelfs daar vanaf 6:00 een toename van de rotzooi. Het goede nieuws: "Het antwoord op de vraag hoe het is gesteld in gebieden met meer bewoning en industrie, bijvoorbeeld in de Randstad, vraagt om aanvullende metingen. Deze zijn voorzien in 2011." Nou, ik ben razend benieuwd hoe het er in de Randstad uitziet. Ik denk dat AT zich te pletter schrikt met al die PLC-zooi

Ook leerzaam is een stukje over plasma TV's. Ik schreef al eerder dat men daar in Engeland onderzoek naar gedaan had en ook in Duitsland is daar al uitgebreid naar gekeken. Maar beter laat dan nooit, nietwaar. De onderzoeken zijn uitgevoerd naar aanleiding van klachten door zendamateurs. AT heeft vijf gangbare plasmaschermen en twee LCD schermen onderzocht. De conclusie, na een hoop gedraai over "formeel niet opgenomen", "geen specifieke normen", "er bestaat geen eis" etc.: "Geen van de geteste plasmaschermen bleek te voldoen aan de limieten die in de norm gehanteerd worden. De twee geteste LCD-schermen voldeden wel aan de norm. Aangezien het gebruik van plasmabeeldschermen in de praktijk storing blijkt te veroorzaken bij zendamateurs, kan worden gesteld dat deze apparaten niet voldoen aan de essentiële eisen. Omdat het hier gaat om enkele gevallen per jaar wordt in overleg met de leverancier naar een oplossing gezocht en niet overgegaan tot sanctioneren." Kortom: een stuk industriebescherming van de eerste orde. Als ik iets maak wat niet aan de eisen voldoet, krijg ik geen CE markering en wordt mijn product van de markt gehaald. Maar als geen enkel plasmascherm aan de limiet voldoet, en daar alleen maar zo'n zeurende zendamateur last van heeft, gaat het ineens over "incidentele gevallen" en wordt niet overgegaan tot sanctioneren. Ben benieuwd hoe groot dat kerstpakket was dat die lui van het AT van Samsung/Philips/LG gekregen hebben…

Voor wie alles er eens op na wil lezen staat hier het volledige document.