Silicium vervangt X-tal oscillators

Het Amerikaanse bedrijf IDT denkt de bekende kwartskristallen in elektronica overbodig te kunnen maken. De fabrikant zegt dat zijn CMOS-oscillators wat nauwkeurigheid betreft met kwartskristallen kunnen concurreren.

In vrijwel alle apparatuur worden kristallen toegepast als kloksignaalgenerator; jaarlijks worden zo miljarden kristallen gebruikt. Zo wordt in de bekende digitale 'kwartshorloges' een kwartskristal gebruikt voor het genereren van een stabiele frequentie die dient als kloksignaal voor de elektronica. Ook in veel andere elektronica, waaronder mobiele telefoons en computers, worden kwartskristallen gebruikt voor het genereren van precieze frequenties. Deze piëzoëlektrische resonators zijn echter analoog en daarom niet in een lithografisch procedé te integreren.

 

Het in Portland gevestigde Integrated Device Technology heeft een cmos-oscillator gebouwd die de concurrentie met analoge, kristallen varianten zou aankunnen. Volgens IDT heeft de oscillator een nauwkeurigheid van 100ppm, of parts per million. De chip, de IDT3C02, wordt al aan oem's geleverd en zou onder meer gebruikt gaan worden in netwerkadapters, displayport-chips, pci-express- sata- en usb 3.0-controllers.

De IDT3C02 meet 2,5 bij 2 bij 0,9 millimeter en zou goedkoper en zuiniger zijn dan analoge alternatieven. Volgend jaar wil IDT de nauwkeurigheid tot 50ppm hebben verdubbeld, waarmee het voor fabrikanten nog aantrekkelijker wordt om de cmos-oscillators in hun ontwerpen te integreren. De fabrikant programmeert het ic om de frequentie van het uitgangssignaal (van 6 tot 133 MHz) volgens de wensen van de klant vast te leggen.

De prijs zou onder de een dollar per IC liggen (bij afname van tenminste 1000 stuks). 

Productinfo:  http://www.idt.com/?catID=18712651