Handig experimenteerboard

arduino_uno

arduino_unoVoor den Homo Digitalis is er weer leuk speelgoed op de markt: de Arduino experimenteerboards, gebaseerd op de Atmel microprocessor. Door een groot aantal beschikbare uitvoeringen en uitbreidingsboards is dit microprocessorbordje vrijwel overal in te zetten.

 

Het zelf maken van microprocessorboarden is niet voor iedereen weggelegd. Om nog maar te zwijgen over de moeilijkheden bij het leren van de taal van de microprocessor. Daar is bij Arduino goed over nagedacht. Voor de boards zijn een groot aantal libraries (bibliotheken met functies) beschikbaar waarin de meest voorkomende vraagstukken al geprogrammeerd zijn. Daarnaast zijn er zogenaamde "Shields" beschikbaar: uitbreidingsborden die je op je basis processorbordje prikt en waarmee je het board bijvoorbeeld met een ethernet aansluiting uitrust zodat je 'm op je lokale netwerk kunt aansluiten. Of een shield waarmee draadloze communicatie mogelijk is. Of het aansturen van DC motoren.

Kortom : er is voor elk wat wils. Op de hardware pagina zie je diverse uitvoeringen van de processor en ook de verkrijgbare shields. Door de beschikbaarheid van bibliotheken voor bijvoorbeeld het aansturen van LCD's wordt het interfacen met hardware gemakkelijk gemaakt. Aan bijna alles is gedacht: voor de muziekliefhebber hoort zelfs een MIDI interface tot de mogelijkheden (waarmee keyboards/synthesizers aangestuurd kunnen worden).

Je hoeft je niet tot buitenlandse leveranciers te wenden: in Nederland zijn tien leveranciers die de Arduino serie leveren. De firma EZtronics levert een complete starterskit al voor €50. En voor een dikke €33 extra prik je er een ethernet interface in. Voor diverse experimenten bij onze hobby (sturing van je set via internet, CAT-interfaces voor PSK31, aansturen van frequentiesynthesizers met LCD uitlezing) biedt het bordje een hoop mogelijkheden. Of gewoon om je eerste ervaringen met microprocessoren op te doen natuurlijk…