Rohm ontwikkelt TeraHerz-zender

terahztx

terahztxDe firma Rohm Co Ltd heeft een apparaat ontwikkeld dat in het TeraHerz gebied zendt. Het apparaat was te zien tijdens de Ceatec Japan 2010. Momenteel kan er data mee verstuurd worden met een snelheid van 1.5Gbps.

 

"Theoretisch moet het mogelijk zijn om datasnelheden van 30Gbps te halen," laat het bedrijf weten.

Terahertz golven zijn electromagnetische golven waarvan de frequentie tussen de 100GHz en 10THz ligt (golflengte: 3mm tot 30μm). Het is erg moeilijk om een component te ontwikkelen dat in het teraherz gebied werkt, maar recent zijn diverse onderzoekers met de ontwikkeling ervan begonnen.

De terahertz zender zoals die door Rohm ontwikkeld is, is een component dat "resonerende tunneldiode " genoemd word. Als elektronen door een kwantumbarrière heen gaan als gevolg van een tunnel-effect , raken ze in resonantie met de kwantumbarrière. De tunneldiode is ongeveer 1.6mm lang.

Teraherz zender 

In de testopstelling demonstreerde Rohm hoe het toevoeren van een spanning met een frequentie van 1MHz aan de resonerende tunneldiode een draaggolf opwekte met een frequentie van 0.4THz, dat tot op een afstand van 10cm te ontvangen was (nog geen DX dus). Volgens het bedrijf kunnen de teraherzgolven bij kamertemperatuur al opgewekt worden.

Er is nauwelijks een afhankelijkheid tussen de frequentie van de toegevoegde spanning (de modulatie) en de frequentiedeviatie van de teraherz golven. Theoretisch is het zo dat bij het toevoeren van een wisselspanning van 30GHz, de frequentie van de teraherz golven gemoduleerd wordt met 30GHz.

"Wat we geprobeerd hebben is het videosignaal van een camera met een transmissiesnelheid van 1.5Gbps aan het device toevoeren en we hebben gezien dat we het signaal kunnen uitzenden en weer ontvangen," zegt Rohm.

Een van de redenen waardoor het device teraherz golven kan uitzenden, is dat het een negatieve weerstand vertoont in een deel van het werkgebied. Negatieve weerstand is een eigenschap waarbij de stroom afneemt terwijl de spanning toeneemt. Bij een gewone weerstand is dat lineair evenredig. Dat betekent dat in dat gebied dI/dV negatief wordt.

Het probleem van de zender is dus het bereik van slechts 10cm. Maar Rohm is van plan het bereik te verbeteren en een ontvanger met hoge efficiency te ontwikkelen.