Marconi site

Marconi

marconiTijdens mijn vakantie op Cape Cod kwam ik bij toeval op de plek waar Marconi zijn eerste trans-Atlantische verbinding heeft gemaakt.

 

Marconi verzond begin 1890 zijn eerste draadloze telegrafie signalen tussen twee tinnen platen in de tuin van zijn vader in Italië. Hij was toen 16 jaar oud.

 

Geïnspireerd door zijn korte afstand successen vergrootte Marconi langzaam de afstand tussen zender en ontvanger. In 1895 een mijl. In 1899 twintig mijl van de kust naar een schip. Daarna over het kanaal tussen Frankrijk en Engeland.

De volgende uitdaging was de Atlantische oceaan. In december 1901 lukte het om met zijn station in St. John Newfoundland Canada het eerste trans-atlantische signaal te ontvangen, de letter “S”, verstuurd vanuit Poldhu Station in Cornwall Engeland.

In 1902 werd de eerste twee-wegs verbinding gemaakt tussen zijn station in Glace Bay Nova Scotia Canada en Poldhu.
Op 18 januari 1903 werd er vanuit Cape Cod USA een 48 woorden bericht gestuurd dat succesvol in Poldhu werd ontvangen. Dit was het eerste draadloze telegrafie bericht tussen de Verenigde Staten en Engeland.

Van het station is niets meer over dan wat stenen, hout en kabels.

Meer dan de helft van het land waarop het station stond, is door erosie in zee verdwenen.

Op de site staat een maquette van de gebouwen en antennes zoals die zijn gebruikt in 1903. Door het zoute water zijn de ramen van het hok waar de maquette instaat, helemaal aangeslagen en werken ze als een spiegel op de foto.

Het grote gebouw in het midden was het zgn. Powerhouse. Een 45 pk benzine generator leverde 2200 volt aan een Tesla transformator die er dan 22kV van maakte. In het kleine gebouw in het midden stond het hart van het station, een 20kV condensator, antenne afstemspoel en de ronddraaiende vonken rotor. Dat ding kon soms tot op 6 km afstand worden gehoord.

Tussen de ongeveer 70 meter hoge torens was de antenne opgehangen. Een soort inverted pyramide. Vanaf de kabel, horizontaal tussen de torens gespannen, liepen in totaal 200 draden naar het zender gebouw.

Het schema van de zender:

Het verzonden telegram en het antwoord: