Zimbabwaanse politie jaagt op kortegolfradio’s

banned radio

banned radioDe Zimbabwaanse politie in Mashonaland East is een razzia begonnen waarbij kortegolf radio's in beslag genomen worden die aan de dorpelingen waren uitgereikt door niet-overheidsorganisaties die strijden tegen censuur op radio.

 

Uit informatie welke ingewonnen werd door Radio VOP op donderdag bleek dat de politie huizen binnenviel, te beginnen in Murehwa centre, op zoek naar de “verboden” kortegolf radio's. Volgens burgerrechtenorganisaties is dat onderdeel van de strategie van politieke partij Zanu (PF) om mensen die op het platteland leven naar iets anders te laten luisteren dan de nationale radio, Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC).

Vanwege de nationalistische uitzendingen van de ZBC, die de zittende president Robert Mugabe en zijn Zanu (PF) partij steunen, delen niet-overheidsorganisaties gratis radio's uit aan dorpelingen zodat ze kunnen luisteren naar buitenlandse radiostations die hun uitzendingen richten op Zimbabwe, zoals Radio VOP, SW Radio Africa en het in Washington gevestigde Studio Seven welke door de Voice of America gerund wordt.

Een vertegenwoordiger van ZimRights vertelde Radio VOP dat politieagenten in het bijzijn van leden van de gehate Central Intelligence Organisation (CIO) door het Murehwa District trekken, waarbij dorpelingen die in het bezit zijn van een door de niet-overheidsorganisaties uitgereikte radio's bedreigd worden alvorens de radio's in beslag genomen worden.  “Drie mannen uit het dorpje Chitowa zijn eerder deze week slachtoffer geworden van deze politie razzia's en zij hebben de politiemensen geïdentificeerd als agenten Sibanda en Basopo,” zei de bron.

In een verklaring aan Radio VOP waarin de politie acties bevestigd worden, zegt ZimRights in Harare dat de politie tot actie is overgegaan omdat de verstrekking van de radio's gedaan is “achter hun rug om en zonder daarvan in kennis gesteld te zijn.”

“Als gevolg daarvan trekt de politie de motieven van de organisaties die de radio's verstrekken, in twijfel,” zegt ZimRights. “Ze beweren dat de radio's middelen zijn om propaganda te verspreiden waarmee de regering in diskrediet gebracht wordt. De politie zegt dat met de radio's niet de officiële Zimbabwaanse radio stations ontvangen kunnen worden. Ze halen ook een uitspraak aan van de ZIMRA (Zimbabwe Revenue Authority, de Zimbabwaanse belastingdienst), die klaagt dat belasting ontdoken is bij de invoer van de radio's”, voegt de organisatie daar aan toe.

De nationale woordvoerder van de politie, Wayne Bvudzijena, zei dat hij zich niet bewust was van de incidenten, maar beloofde deze te onderzoeken.

ZimRights zei dat ze geëist hadden dat het criminaliseren van plattelandsbewoners alsmede de schending van hun recht op vrije nieuwsgaring en meningsuiting onmiddellijk moet stoppen. “De politie moet doen waar ze voor aangenomen is, in plaats van er een politieke agenda op na te houden als een onwenselijke vorm van staatsveiligheid”, zegt ZimRights.

Hoewel herziening van de media bovenaan de agenda van overheidspartij Zanu (PF) staat, weigert deze partij de ether vrij te geven.