Simpele VU-meter

VUmeter

VUmeterLange regenachtige avonden, dus knutseltijd! Ditmaal een simpel VU-metertje opgebouwd met OP-Amps. Voor diverse toepassingen geschikt: Heb ik HF? Audio? Etc.

 

Het kan nog eenvoudiger, ik weet het, zoals uit dit ontwerp van Circuits Online blijkt, maar daar is weer een moeilijk IC voor nodig wat weer lastig te krijgen is. Dit schemaatje kan je echter met allerlei OP-amps opbouwen:

VU-meter

Dit ontwerp maakt gebruik van twee QUAD-OP-amps van het type LM324 – en die zijn bij Conrad voor €0,30 per stuk al te krijgen. Andere opamps werken ook gewoon.

De 1k weerstanden zorgen ervoor dat de LEDs op verschillende niveaus aangaan. Eigenlijk zijn het 8 niveau-schakelaars… Door met de weerstanden te spelen kan je de weergave bijvoorbeeld logarithmisch maken, mocht je dat willen. Of voeg nog een extra LM324 toe voor meer niveau's (4 extra per LM324).

De 33k weerstand houdt het ingangssignaal binnen de perken, en met de 50k (47k in de praktijk) instelpot bepaalt de gevoeligheid. Deze is nu bedoeld voor lijnniveaus van een geluidsversterker (1V peak), dus eventueel extra versterking of verzwakking is noodzakelijk indien andere niveaus gebruikt worden.

Je kunt het schakelingetje toepassen bij bijvoorbeeld een microfoonversterker (modulatie checker), als HF Powermeter (gelijkgerichte HF signaal aanbieden), of veldsterkte metertje (diodekopje ervoor met een C). Laat je fantasie de vrije loop en sier je home brew equipment op!