Zeewater antenne

zeewaterantenne

zeewaterantenneAls je van zout water een dummyload kan maken, waarom zou je er dan ook niet een antenne van kunnen maken? Eigenlijk ontwikkeld voor de marine, maar de ontwikkelaar/tester is toevallig radio-amateur dus wiki-leakte hij het filmpje naar YouTube…

 

Voor degenen die het Engels niet kunnen volgen, een korte samenvatting: het idee is voortgekomen uit de antenne-perikelen aan boord van een marineschip. Op zo'n schip staan zo rond de 80 antennes, en het is verdraaid lastig om die zo op te stellen dat ze elkaar niet beïnvloeden.

Zoals we weten is zout water geleidend. Het idee van de antenne is een magnetische inkoppeling: een set magneten met wellicht een paar windingen erin, en die gekoppeld met de antenne-aansluiting. Zo wordt de kabel gekoppeld met de geleidende waterstraal. In het filmpje wordt een bereik genoemd van 2-400MHz, HF tot UHF dus. Voor HF zetten ze behoorlijk wat druk op de straal: men spreekt va 70-80 voet en dat is toch zo'n 25 meter. Voor VHF kan je met een metertje water al uit de voeten.

Heb je geen zout water voor je deur, ook geen probleem: in het filmpje wordt getoond hoe een emmer zout water rondgepompt wordt in een gesloten perspex buis. Op die manier is een simpele antenne te maken die je desnoods kunt vermommen als fontein in je tuin. Laat de buren de antenne maar aanwijzen HI. Jammer dat niet uit de doeken gedaan wordt hoe de magnetische inkoppeling precies plaatsvindt. Maar we zouden geen amateurs zijn als we dat niet eens zouden testen natuurlijk. Hoe het eruit ziet? Filmpje!