Radio Praag definitief ter ziele

Tjechische vlag

Tjechische vlagHelaas, ze hebben het niet gehaald. Per 31 januari 2011 stopt ook Radio Praag met haar uitzendingen op de kortegolf.

 

 

Op 15 oktober 2009 schreven wij al een bericht dat de Tjechische overheid van plan was om eind 2009 de uitzendingen te beëindigen. Het heeft dan nog wel een jaar langer mogen duren, maar uiteindelijk legt weer een kortegolfstation het loodje.

Voornaamste reden is ordinaire bezuiniging. De uitzendingen gaan wel door via internet, satelliet en partnerstations. Onder vakantiegangers leeft het idee dat het zaligmakende internet dé oplossing is voor contact met thuis. Lees dit artikel er maar eens op na, waarin naar voren komt hoe Nederland over de wereldomroep denkt. Wegbezuinigen, die ouwe meuk! Internet is heilig! Hoe je internet toegang kunt regelen op een schip, een berg of in de outback is kennelijk niet over nagedacht. Of die paar malloten die daar gaan zitten, lossen hun eigen problemen maar op natuurlijk.

Rode draad door alle sluitingen van kortegolfstations is Bezuiniging, Gruwelijk Gebrek aan Kennis van Radiotechniek en een Ongefundeerd Sterk Vertrouwen in de Beschikbaarheid van Internet. Maar het tij lijkt niet meer te keren. Tegen de tijd dat het internet krakend tot stilstand komt, zal men met weemoed nog eens terugdenken aan de kortegolfzenders die gewoon altijd te ontvangen waren…