Graves radar als VHF baken

Graves radar

Graves radarIn Dijon, Frankrijk, JN27SI, staat de Graves radar die net onder onze amateurband werkt op 143.050 MHz. Deze radar is interessant voor amateurs en kan een bron zijn voor veel experimenten.

 

Het signaal is een krachtig CW signaal zonder enige modulatie. De radar is 24 uur per dag, 7 dagen in de week in de lucht. Dat maakt 'm prima geschikt voor allerlei propagatie experimenten zoals moonbounce, meteorscatter etc. Iedereen die naar de radar luistert is er zeer enthousiast over en rept over de indrukwekkende signaalniveau's. Hoewel de radar naar het zuiden straalt, worden sterke MS-reflecties gemeldt tot aan het JP31 grid.

Het mooie van de radar is dat hij dicht tegen onze 144MHz band aan zit. Dus is bestaande apparatuur voor de ontvangst van zwakke signalen te gebruiken. Het Graves Radar systeem is een bi-statisch radar systeem met gescheiden TX en RX locaties. Zijn voornaamste taak is om satellieten te detecteren en daar de baanparameters van vast te leggen.

De radar heeft 4 aparte phased-array antenne systemen die schuin omhoog gericht staan. Elke antenne dekt een sector van 45 graden azimuth. De radar bestrijkt de zuidelijke hemel zodat het gebied van 90 graden tot 70 graden azimuth bestreken wordt.

Voor meer informatie, zie de website van PE1ITR.

Een .pdf-je met meer informatie over de werking van de radar is hier te vinden.