Kilowatt op 2 met 1 tor

kW meter

kW-meterDe Franse amateur Lionel, F1JRD heeft een supermoderne SSPA (Solid State Power Amplifier) voor 144 MHz ontworpen, die maar liefst 1300 Watt output levert met slechts 3 Watt input.

Update 16-12-2010

 

In deze eindtrap wordt slechts één enkele, brandnieuwe transistor gebruikt die pas in november 2010 op de markt is gebracht door Freescale . Aangezien deze transistor nog geen 240 Euro kost (320 USD, 200 GBP) is dit een verbazingwekkende hoeveelheid Watt per Euro.

De eindtrap wordt gevoed met een goedkope 48/50V DC voeding uit de dump. Lionel heeft een artikel geschreven over deze eindtrap in de laatste uitgave (4e kwartaal 2010) van het DUBUS Magazine.

Gegevens van de transistor zijn hier te vinden. Daar zie je ook dat de versterking bij 230 MHz nog altijd 24dB is. Om 1300W te krijgen bij 3W in, moet de versterking 26dB zijn dus dat klopt wel aardig.

Foto van de versterker:

SSPA

Onnodig te vermelden dat dit vermogen iets boven het toegestane maximum voor Nederlandse amateurs ligt…

Update: Diverse amateurs mailen mij dat de schakeling op de foto nooit in staat zou zijn om 1,3kW te verwerken. Bij een rendement van 70% is dat 1858W DC input en dat is bij 50V ruim 37A. Dat zouden de voedingslijnen die in beeld zijn, nooit aankunnen. Daarnaast wordt verondersteld dat de zichtbare SMD componenten en coax-kabels eveneens dit vermogen niet aan zouden kunnen.

Ik heb het originele artikel in DUBUS Magazine niet gelezen. Domweg omdat je daar abonnee van moet worden en ik kan niet lid worden van elk blad waar ik tegenaanloop. Het zijn er teveel en de kosten worden dan ook te hoog. Ik kan me voorstellen dat de getoonde schakeling een proefopstelling is waarbij de parameters van de transistor gemeten worden (in- en uitgangsSWR, versterking t.o.v. frequentie etc). Het printje is zo te zien immers ontworpen door Freescale zelf. Bij 70% rendement moet je ook nog eens 400W aan warmte kwijt en daar zie ik nou ook niet direct de koelplaat voor op de tor zitten.

Maar je hóéft de zaak natuurlijk niet tot het maximum uit te sturen. Dat de transistor 1300W kan leveren bij 3W in, betekent – als hij lineair is ingesteld – dat hij 130W levert bij 300mW in. Nog altijd zeer respectabel. De transistor kán volgens zijn specificaties wel 1300W maken, maar dat is wellicht niet waarschijnlijk met de getoonde opbouw. Hoe dan ook, feit is dat het maken van grote vermogens in het verleden bijna uitsluitend het terrein was van buizen. Met de ontwikkeling van dit soort vermogenstransistoren tegen een redelijke prijs is aangetoond dat transistoren dat nu net zo goed kunnen. Ik wacht op de eerste amateur die er mee aan de slag gaat en aantoont dat het daadwerkelijk kan. Wie neemt de handschoen op?