Nieuwe editie van ON4UN’s Low-Band DXing

lowbanddx

lowbanddxMeer dan 33 jaar na ON4UN’s eerste in de Verenigde Staten gepubliceerde boek over de lage banden (“80 Meter DXing”), en ruim 23 jaar na de eerste uitgave van zijn door de ARRL gepubliceerde boek “Low-Band DXing”, een boek dat in de omgang de “Low Band Bible” wordt genoemd, is de 5de en volgens John allerlaatste uitgave van dit boek deze week verschenen bij de ARRL.

 

Het is inmiddels 25 jaar geleden sinds John Devoldere, ON4UN, zijn eerste Low Band DXing publiceerde, waarmee hij zijn kennis van technieken om successen te behalen op 160, 80 en 40 meter met de rest van de wereld deelde. In die 25 jaar is het boek meegegroeid met de kennis die we opdeden over propagatie, apparatuur, bedieningsvaardigheden en zend/ en ontvangstapparatuur voor de lage banden. Dat is met deze uitgave niet anders, met belangrijke nieuwe toevoegingen en updates in het hele boek.

Deze nieuwe editie biedt bijna 700 pagina´s en bevat o.a. een grondig gereviseerde discussie over ontvangstantennes. Daarnaast worden laag-signaal transformatoren voor Beverages en andere ontvangstantennes in detail geanalyseerd, tesamen met common mode filters. Tevens is er een nieuwe analyse van phased arrays — met nieuwe concepten zoals de hybrid-fed 4-square array en opposite-voltage feed systeem — plus tientallen nieuwe propagatiekaarten gebaseerd op de DX Atlas. Devoldere heeft ook diepte-analyses toegevoegd over de invloed van de zonnecyclus op 160 meter ducting, naast een nieuwe discussie over brandnieuwe technieken waaronder Software Defined Radio en de revolutionaire LP-500 Digital Station Monitor.

Het boek behandelt o.a.:

 • Propagatie
 • DXing op de Lage Banden
 • Zend/ en Ontvangstapparatuur
 • Software om antennes te ontwerpen
 • Antennes: Algemeen, Voorwaarden, Definities
 • De voedingslijn en de antenne
 • Ontvangstantennes
 • De Dipool Antenne
 • Vertikale Antennes
 • Grote Loop Antennes
 • Phased Arrays
 • Andere Arrays
 • Yagis en Quads
 • Low Band DXing vanuit een kleine tuin
 • Van Low Band DXen tot Contesten

Bij deze nieuwe vijfde editie is tevens een CD-ROM bijgesloten! Op de CD-ROM staat het hele boek in volledig doorzoekbaar PDF formaat, plus Devoldere’s software (alleen Windows XP), antenne modelleer bestanden, foto´s en nog veel meer.

Devoldere is een erkend expert op het gebied van low band DXing en zijn resultaten spreken voor zichzelf. Op 80 meter heeft hij het hoogste aantal bevestigde DXCC landen ter wereld (hij is de houder van DXCC 80 meter award #1 met 357 landen bevestigd op die band). Bij het ter perse gaan van dit boek had Devoldere het hoogste aantal bevestigde landen buiten Noord Amerika met 312 landen bevestigd op 160 meter.

Het boek is te bestellen bij het servicebureau van onze Belgische vrienden van de UBA of bij de ARRL . Gek genoeg heeft het Veron Servicebureau het niet in zijn assortiment dus als je het wilt aanschaffen ben je van buitenlandse levering afhankelijk.