HAM iPhone apps

iphone

iphoneDe laatste tijd zijn er weer een paar apps verschenen voor radio-amateurs. Hoewel meestal gericht op de lokale markt, zijn deze voor vakantiegangers wellicht toch bruikbaar. Ik zal er hier een paar beschrijven.

 

 

 

Ham Dashboard toont een doorzoekbare lijst van repeaters in Engeland en Ierland, en geeft tevens details over de ingangs- en uitgangsfrequenties, een kaart, en een handige richtingspijl voor elk systeem. Daarnaast zit er een basic APRS tracker in waarmee je je positie naar het APRS-IS netwerk kunt sturen. Deze app is in de iTunes store te vinden via tinyurl.com/2af5rsg .

Ham Tracker stelt radio amateurs die op reis zijn in staat om via hun mobiele telefoon hun locatie te versturen naar de Internet sites van APRS. En vervolgens is je positie dan te volgen via diensten als aprs.fi . Ham Tracker maakt het makkelijk om een email te sturen die een aprs.fi tracking link bevat met je roepnaam of een link naar een kaart met je huidige positie. Ook deze app is te verkrijgen via de iTunes store op tinyurl.com/2c8f4uw .

Ook voor Amerika is er een tooltje waarmee repeaters en roepnamen (allen Amerikaans uiteraard) op te zoeken zijn, of waarmee je de voor jouw dichtstbijzijnde repeater kunt vinden. Handig als je in de omgeving niet bekend bent. Bezoek daartoe met je mobiele toestel http://qsl.fm/ en je kunt de gegevens zo opvragen (werkt ook voor niet-Appels). Met de computer krijg je gewoon een website met informatie.

En dan Griekenland. Ook daar heeft een amateur een tooltje gemaakt waarmee je alle repeaters in Griekenland kunt vinden. Deze app is ontwikkeld door SW1NJX, en is eveneens beschikbaar op de iTunes on-line winkel via tinyurl.com/grkrpt.

Het wachten is op een Nederlandse amateur die zo'n app in elkaar kleit. Zou toch wel handig zijn zo af en toe, zeker als de subaudiofrequenties erbij staan…