SWR Rekenschuif

swrdisk

swrdiskBerend PD7BS stuurde mij een leuk verhaal dat afkomstig is van Daan, PA0FNB. Het betreft hier een rekenschijf waarmee SWR, verlies en/of versterking op eenvoudige wijze berekend kan worden. De ingrediënten: een oude CD en een champagne kurk. Die laatste zal met oud en nieuw in het vooruitzicht zeker wel voorhanden zijn HI.

 

Daan beschrijft de rekenschijf als volgt:

"Veel amateurs worden al zenuwachtig als de swr meter 1 : 1.5 aanwijst en bij een SWR van 2.5 beginnen enkele moderne tranceivers al terug te regelen maar wat is nu het verlies bij die waarde ? De output uit een stuurzendertje is bv. 0.5 Watt en dat gaat naar een eindtrap en daar komt 125 Watt uit wat is de versterking van die eindtrap. Zomaar een paar willekeurige aannamen. Om daar eenvoudig antwoord op te geven is er een rekenschijf gemaakt door TK5EP.

rekenschijf

Deze rekenschuif kunnen we makkelijk zelf maken met de spullen die TK5EP op zijn site beschikbaar heeft gesteld.
Deze pdf file kan je ook op deze site downloaden.

Print deze twee schijven uit op fotopapier en stel de pdf-file in op 100%. U kunt natuurlijk zelf uw “freubelwerk ideën” er op los laten om zo’n schuif te maken maar ik zal aangeven hoe ik dat gedaan heb. Die schijven heb ik beplakt met bescherm folie gekocht bij Conrad artikel No 529443 en daarna uitgeknipt. Het venstertje in de kleine schuif uitgesneden met een scherp mesje. Van het over gebleven materiaal heb ik nog een klein rondje geknipt ter grote van ongeveer een cent.

cd+kurk

 

Gelijmdekurk

 

Daarna de kurk met twee componentenlijn er in gelijmd en na het uitharden aan beide zijden afgesneden. De grote schijf op de CD geplakt daarna de kleine schuif met het tussenstukje, ter grote van een cent, met een naald in het midden door de kurk gestoken. De onderkant van de naald afgeknipt en afgewerkt met twee componenten lijn. Zo, de rekenschuif is klaar en past in een CD doosje.

Terug naar het begin: we stellen de SWR in op 1.5 en lezen bij 100 op de grote schaal het verlies af in dit geval 4%, of als uw output 100 Watt is, dan is het 4 Watt. De andere mogelijkheden staan op de schuif vermeld hoe in te stellen en af te lezen. Handig ding en leuk om te hebben."