Wat als internet het niet doet

Internet

internetIn de hedendaagse wereld waar iedereen met elkaar verbonden is, is het versturen van email iets dat iedereen wel doet en waar niemand meer bij stil staat als iets bijzonders. Zelfs zonder diepgaande technische kennis is het versturen van berichten, bestanden en foto's vanaf je met internet verbonden computer een routineklusje, toch?

 

Maar wat als internet niet beschikbaar is, al dan niet via je mobiele telefoon? Als radioamateur heb je dan toegang tot een zeer interessant alternatief email netwerk.

Dat alternatief heet Winlink 2000, en hoewel het in eerste instantie ontworpen is voor noodcommunicatie, is het inmiddels ook omarmd door amateurs die veel op zee zitten, of in afgelegen gebieden.

Stel dat je oceaan oversteekt met je plezierboot en dat je email contact wilt onderhouden met je familie. Met de mogelijkheden die de gratis Winlink 2000 software biedt, is email over radio niet moeilijker dan elke andere digitale mode, zoals Slow Scan TV (SSTV) of PSK31.

Met Winlink servers in verschillende werelddelen, is er wereldwijde dekking voor deze service. Via de met je PC verbonden HF set, heb je toegang tot een indrukwekkende informatiebron die onafhankelijk werkt van het internet waar je email normaal van afhankelijk is.

Vrijwilligers maken gebruik van vaste radio stations en internetverbindingen waarmee een backbone gevormd wordt die je met de rest van de wereld verbindt. Dit netwerk heeft al bijgedragen bij het redden van levens en het vinden van vermiste amateurs.

Wil je meer weten van Winlink, kijk dan eens op de website http://www.winlink.org/. Het hebben van alternatieve communicatieverbindingen is het doel van elke amateur, en het is de moeite waard om Winlink eens te proberen.