Italianen negeren bandplan

d-star logo

d-star logoIn Italië worden vergunningen uitgegeven voor FM en D-Star repeaters welke werken in het 2m IARU Amateur Satelliet segment 145.8-146.0MHz waardoor enorme storing ontstaat bij radio amateur satellieten maar ook in het International Space Station (ISS).

 

Het lijkt erop dat de Italiaanse uitvoering van het AT repeaters overal in de 2m band toestaat op tijdelijke basis voor een periode van 60 dagen. De toestemming wordt dan permanent als geen klachten worden ontvangen. Het is dus van belang voor amateurs over de hele wereld om de Italiaanse overheid te wijzen op de problemen die dit veroorzaakt.

Repeaters in het segment van 145.8-146.0MHz veroorzaken storing in zowel satelliet transponders als in de zeer belangrijke uplinks die gebruikt worden voor de besturing van de satellieten.

Communicatie via radio amateur satellieten is al mogelijk met een vermogen van 300mW in een kwart golf spriet, zoals door EB4DKA gedemonstreerd wordt via SO-50 – uplink frequentie 145.850MHz, zie
http://www.southgatearc.org/satellites/eb4dka.htm

Er zijn zelfs verbindingen gemaakt via amateur satellieten met vermogens van zo'n 50mW. Elke willekeurige repeater die in het satelliet deel van de 2m band werkt, maakt niet uit met wat voor vermogen, zal transponders blokkeren en satelliet controle- en besturingskanalen storen.

Enige Italiaanse repeaters die in het 2m amateur satelliet segment werken, zijn:

FM repeater IR0CK 145.850MHz
http://tinyurl.com/2ugjbp8

D-Star Repeater IR3UEF 145.800MHz
(de frequentie van het International Space Station)
http://www.jfindu.net/dstarlh.aspx?rptr=IR3UEF

D-Star Repeater IR0CD 145.975MHz
http://www.dstarusers.org/viewrepeater.php?system=IR0CD

Lezers die zich zorgen maken over de flagrante schending van het IARU bandplan worden met klem verzocht om de Italiaanse overheid bewust te maken van de internationale storing die repeaters in het segment van 145.8-146.0MHz veroorzaken. Je kunt daartoe een email sturen naar:
it.laziosviluppoeconomico.gov.it

Nog wat informatieve links:

ISS Fan Club – Downlink Intruders in Italy
http://www.issfanclub.com/node/30224

YouTube – FM storing van amateur radio satellieten
http://www.southgatearc.org/news/november2010/interference_to_satellites.htm