Contest interface

Front

FrontFanatieke contesters werken in paren: een operator die de verbindingen maakt, en een logger die het logboek bijwerkt. Wij gebruikten tijdens velddagen dan een splitter op de hoofdtelefoon aansluiting zodat je met zijn tweeën tegelijk kunt luisteren, maar het kan natuurlijk een stuk comfortabeler.

 

De hier beschreven interface is voorzien van een aantal luxe voorzieningen. Er is voorzien in aansluitingen voor zowel gewone microfoons als electret microfoons (die voedingsspanning nodig hebben), gescheiden volumeregelaars voor operator en logger, plus een intercom waardoor je niet in elkaars oor hoeft te schreeuwen als je even wilt overleggen, bijvoorbeeld over een call die al of niet goed genomen is.

Contest unit

De unit komt het best tot zijn recht indien gebruik gemaakt wordt van headsets met microfoon. De operator kan een twee-weg intercom in werking stellen met een schakelaartje op de front of door een voetschakelaar. De logger kan alleen maar een eenrichtingsintercom in werking stellen, om te voorkomen dat de operator midden in een uitzending onderbroken kan worden. Moet er teruggesproken worden, dan bedient de operator zijn intercom schakelaar. De werking is als volgt:

Operator communiceert met de logger:

  • De operator drukt de INTERCOM schakelaar in en houdt deze vast (of de voetschakelaar)
  • Daarmee wordt de microfoon van de operator losgekoppeld van de set. Beide microfoons worden via een interne versterker doorgegeven aan beide hoofdtelefoons
  • Het volume van de set wordt teruggeregeld (regelbaar met de RADIO VOL potmeter)
  • Operator en logger kunnen met elkaar spreken.

Logger communiceert met operator:

  • De logger drukt de INTERCOM schakelaar in en houdt deze vast (of de voetschakelaar)
  • De microfoon van de logger wordt via de interne versterker met beide hoofdtelefoons verbonden
  • De microfoon van de operator blijft met de set verbonden en hij kan nog steeds zenden
  • Het volume van de set wordt teruggeregeld.
  • De operator kan eventueel antwoord geven aan de logger door zijn INTERCOM schakelaar te bedienen.

Het schema

Het schema ziet er als volgt uit:

Schema

Het originele ontwerp was gebaseerd op gebruik met dynamische microfoons zoals de HC4 en HC5 elementen zoals die in diverse Heil headsets toegepast worden. Maar toen een contest operator eens een Heil iC type headset meebracht waarin een electret element was gemonteerd, werden twee extra microfoon aansluitingen toegevoegd voor dit type. Vandaar de aanduiding IC bij twee van de microfoon aansluitingen: die zijn voor electret typen.

De vereiste gelijkstroom voor dat type microfoon is begrensd op minder dan 1 mA om schade te voorkomen als per ongeluk een dynamische microfoon in de verkeerde aansluiting geprikt word. Het hogere uitgangsniveau van de electret microfoons wordt verzwakt door weerstanden R11 en R28.

Zowel de microfoon van de operator als van de logger heeft een voorversterker met een versterking  van 34 dB dat bepaald wordt door de verhouding van de weerstanden R4/R3 en R9/R8. De VOLUME regelaars, R14 en R15, stellen de operator en logger in staat om hun eigen intercom volume in te stellen. De voorversterkers sturen een 2 W intercom versterker aan. Het indrukken van de INTERCOM schakelaar van de operator schakelt zijn microfoon van de set naar de intercom voorversterker via relais K1 en vervolgens naar de hoofdtelefoons via relais K2. Het indrukken van de logger INTERCOM schakelaar laat eveneens K2 opkomen, maar niet K1. Tijdens het gebruik van de intercom gaat het geluid van de set via potmeter R20 (RADIO VOL) om het volume terug te regelen. Met schakelaar S2 kan je bepalen of je de intercom in beide oren wilt horen, of alleen aan de rechterkant. Zoals hier getekend bepaalt de schakelaar dat voor zowel operator als logger, maar je zou in plaats van een dubbele omschakelaar ook een enkele omschakelaar voor zowel operator als logger kunnen monteren, zodat ieder dat voor zich kan bepalen. De operator en logger hebben elk hun eigen volumeregelaars R24 en R25 (de operator bedient tevens POWER schakelaar S1).

Achterkant

De opbouw is niet echt ingewikkeld: aan de achterzijde worden alle connectoren geplaatst, waarbij het wel handig is om de functies erbij te zetten met al die 3,5mm bussen. Voor de voeding werd in het origineel gebruik gemaakt van een 9V stekkeradapter, maar waarom zou je 'm niet uit de 12V van de set voeden die je toch bij de hand hebt. Wel 12V typen nemen voor de relais en weerstanden R22 en R23 in serie met de LEDs mogen dan wel 1k worden.

Binnenwerk

 Er is voorzien in een externe luidsprekeraansluiting zodat geïnteresseerden in de contestruimte eveneens kunnen meegenieten. In normaal bedrijf wordt die luidspreker plus de twee hoofdtelefoons parallel geschakeld en door de set van geluid voorzien. Daar moet de set wel toe in staat zijn: er is een kans dat dat wat vervorming oplevert. Voor de echte contester is dit natuurlijk een geweldige luxe uitbreiding.