Röntgenstraling bliksem zichtbaar gemaakt

lighningtmb

lighningtmbHet International Center for Lightning Research and Testing (ICLRT) in Florida presenteerde in december de ‘X-ray Lightning Camera’, waarmee de röntgenstraling van een bliksemflits is vast te leggen. Bij bliksem komen grote hoeveelheden röntgen- en gammastraling vrij, maar waarom en hoe dit gebeurt is tot op heden onbekend.

 

Wetenschappers van het ICLRT doen uitgebreid onderzoek naar het hoe en waarom van bliksem, door kunstmatig bliksem in stormen te veroorzaken. Wanneer het elektrisch veld in een storm groot genoeg is, schieten de onderzoekers een raket met daaraan een koperen draad in de storm. De draad biedt elektrische lading een weg naar de grond. Bij zeventig procent van het aantal pogingen resulteert dit in een blikseminslag ter plaatse van het meetstation.

De nu ontwikkelde, 550 kilogram wegende pinhole-camera neemt waar met tien miljoen frames per seconde. Dertig zogenaamde scintillatiedetectoren zetten hierbij de röntgenstraling om in zichtbaar licht. De camera is 1,2 bij 0,6 bij 0,6 meter en omhuld met een 1,27 cm dikke loodlaag die röntgenstraling met een energie van minder dan vierhonderd keV blokkeert. Hier overheen zit een 0,16 cm dikke aluminiumlaag die radiogolven, water en licht blokkeert.

Lightning