USB-handigheden

usb-logo

usb-logoToevallig kreeg ik uit twee verschillende bronnen informatie over USB-hebbedingetjes. De eerste betreft een isolator voor USB: handig voor het koppelen van de computer aan je radio-apparatuur, waarbij je een retourpad via de computer wil voorkomen om de zaak niet vast te laten lopen cq. heel te houden.

 

De Duitse firma Wiesemann & Theis heeft een nieuwe USB-isolator voorgesteld, waarmee een galvanische ontkoppelde aansluiting mogelijk wordt van USB-randapparaten op een USB-host of USB-hub.

iso-usb

De signaallijnen van de USB-interfaces in computers hebben geen galvanische isolatie. In veel toepassingen in de consumentenwereld is deze beperking niet relevant, aangezien de USB-apparaten die aangesloten zijn op de pc in het algemeen gevoed worden door USB-bus en geen tweede aardpunt hebben. Bij medische, industriële en instrumentele toepassingen is galvanische isolatie van de aangesloten apparaten echter verplicht om aardlussen op de USB-lijn te voorkomen. En ook voor radio-amateurs heeft het voordelen om HF-energie uit je computer te houden.

De USB-isolator van W&T biedt galvanische isolatie voor zowel lage snelheid als voor full-speed USB-aansluitingen met een isolatiespanning van tenminste 1000 V. De maximale doorvoersnelheid bedraagt 12 Mb/s. De isolator kan eenvoudig worden aangesloten op de bestaande USB-poort en hij wordt gevoed door een externe voeding.

De prijs voor de 1 kV USB-isolator bedraagt € 98, – (excl. BTW), inclusief voeding.
De volledige technische gegevens van de USB-Isolator zijn te vinden op www.wut.de/33001.

Meer info:
www.tech5.nl

Gestackte stekkers

Zal al dat geïsoleer je een worst wezen, maar wil je veel apparaten aan je computer knopen, dan is er de Infinite USB plug. Letterlijk: de oneindige USB-stekker.

infinite-usb

Daarbij steek je de volgende stekker gewoon in de stekker die er al in zit. Kleurtjes kunnen je dan helpen om nog te kunnen onderscheiden welk apparaat ongeveer waar in de dradenbundel verdwenen is. Meer daarover is te vinden op deze website .

Uiteraard zal bandbreedte uiteindelijk het aantal apparaten beperken. Voeding niet: de bedenker heeft ook een extern voedingsapparaat bedacht wat weer tussen de stekkers geschoven kan worden. Het is echter een concept: ik heb nog geen winkel gevonden waar de stekker ook daadwerkelijk te koop is.