Koelkast werkt tien dagen zonder stroom en batterijen

koelkast

koelkastIn het vierde kwartaal van 2010 bracht het Britse ‘True Energy’ een koelsysteem op de markt dat zelfs dagenlang blijft functioneren zonder stroomtoevoer. Het systeem werd ontworpen in opdracht van de World Health Organisation, in een poging om medicijnen in ontwikkelingslanden goed te kunnen bewaren. True Energy wil het systeem nu ook toepasbaar maken voor gewone koelkasten.

 

De medicijnkoelkast is getest bij een omgevingstemperatuur van 43 graden Celsius en wist de medicijnen zonder stroomtoevoer 4 dagen te koelen, terwijl het koelsysteem vooraf maar deels was opgeladen. True Energy beweert dat bij een volledig opgeladen koelsysteem, medicijnen zelfs 10 dagen lang gekoeld kunnen blijven. Dergelijke koelkasten werken normaal gesproken bij een stroomuitval op batterijen, maar die hebben nooit zo’n lange levensduur. Wat is dan het geheim?

Een belangrijke factor voor de koeltijd is natuurlijk een goede isolatie, maar daarnaast heeft True Energy gebruik gemaakt van een ‘phase-change material’ dat de temperatuur reguleert. Wanneer het materiaal zich in een vaste toestand bevindt absorbeert het warmte en stijgt de temperatuur van het materiaal. Maar wanneer het materiaal op een gegeven moment smelt en een overgang maakt naar de vloeibare fase, absorbeert het grote hoeveelheden warmte uit de directe omgeving terwijl het zelf een constante temperatuur behoudt. Dit houdt aan totdat het materiaal in zijn geheel vloeibaar is geworden.

True Energy wil helaas niet prijsgeven om welk materiaal het gaat, maar vermeldt wel dat het gekozen is omdat het een smeltpunt heeft dat ideaal is voor koeling, ‘het ‘materiaal wil op vijf graden zijn’, dus het houdt de koelkast op die temperatuur.

Het resultaat van de eerste test is hier te vinden.