Ultimatic CW keyer van Elektuur

cw key

cw keyJawel, zelfs het elektronika-hobbyblad Elektuur besteedt nog wel eens aandacht aan good old Morse. Deze maand een beschrijving van een CW keyer die de Ultimatic mode ondersteunt.

 

 

Het voordeel van Elektuur schakelingen bouwen is dat er vrijwel altijd een printje van is. Dat is ook hier het geval. Een link naar het artikel vind je hier (als je de Elektuur niet zelf hebt). Het slechte nieuws is dat je het hele artikel alleen maar kunt downloaden tegen 10 "Elektor Credits" en dat vertegenwoordigt een waarde van €1,20 dus daar is nog wel overheen te komen.

Gisteravond bespraken we op de bijeenkomst van de RAZ de "Ultimatic" mode, waar Elektuur aan refereert. Niemand van ons had ooit van die mode gehoord, terwijl ik toch alweer een tijdje de CW-sport beoefen. Omdat ik denk dat er een heleboel onbekendheid is met de diverse CW-keyer modes, heb ik de informatie maar even opgezocht. Bij deze een opsomming:

iambic mode A. In deze mode gebruik je een paddle met twee zijdelings bewegende hefbomen. Druk je tegen de rechter dan geeft hij strepen, druk je tegen de linker dan geeft hij punten. Knijp je in de hefbomen zodat deze tegelijkertijd contact maken, dan wordt om de beurt een punt en een streep geseind. Handig bij het seinen van bijvoorbeeld een punt (.-.-.-): je begint met de linker hefboom in te drukken en vlak daarna knijp je de rechter erbij. Na de laatste punt laat je links los en zodra de laatste streep bezig is, de rechter. Scheelt een hoop polsbewegingen.

iambic mode B. Identiek aan mode A, met dat verschil dat na het loslaten van de paddle nog een extra punt of streep wordt gestuurd, afhankelijk van welke hefboom je het laatste losliet.

bug mode. Een mode die herkenbaar is voor Vibroplex adepten: een Vibroplex key is een halfautomatische seinsleutel waarbij de punten mechanisch gegenereerd worden door de (enkele) hefboom naar rechts te drukken. De strepen moet je zelf maken door de hefboom naar links te drukken. Dat levert een voor telegrafisten zeer herkenbaar schrift op. Elektronisch wordt dat gesimuleerd door met de linker hefboom van een paddle punten te genereren, en de rechter gewoon door te zetten zodat je daarmee je eigen strepen kunt maken.

ultimatic mode. Deze mode verschilt in zoverre van de iambic mode dat bij het indrukken van beide hefbomen de sleutel een reeks punten of strepen seint, afhankelijk van de eerst ingedrukte hefboom. Volgens aanhangers van deze techniek is dat intuìtiever dan het afwisselen van punten en strepen, zoals in iambic modes gebeurt.

De door de club gebouwde morse-(de)coder ondersteunt alleen de iambic modes, maar die mode is toch wel een van de meest gebruikte. Informatie daarover is hier en hier te vinden.