Ook Noorwegen stopt met analoge FM

Noorse vlag

Noorse vlagDe Noorse overheid heeft plannen aangekondigd waarin zij het liefst de nationale omroep in 2017 ziet stoppen met analoge FM uitzendingen.

 

 

Het Noorse Ministerie van Cultuur heeft een whitepaper uitgebracht, genaamd Digitalization of Radio Media, waarin de plannen voor een voornamelijk digitale toekomst van de radio in het land beschreven staat.

Volgens het document, dat op 4 februari gepubliceerd werd, moet de nationale en commerciële radio met analoge FM-uitzendingen stoppen in 2017; lokale radiostations krijgen de mogelijkheid om door te gaan met analoge FM.

“Digitalisering verzekert een meer efficient gebruik van het frequentiespectrum, en de overgang naar digitale radio biedt een beter en ruimer aanbod in de vorm van meer zenders en additionele digitale diensten,” volgens de inleiding van het rapport.

Aan de datum in 2017 zijn echter wel wat randvoorwaarden gesteld.

Het ministerie wil dat dan in 2015 minstens de helft van alle dagelijkse radioluisteraars via een digitaal platform luisteren — DAB/DAB+/DMB-T, Internet of digitale televisie — en dat er "redelijke en naar tevredenheid werkende oplossingen voor de automobilist" beschikbaar zijn. Als daar niet aan voldaan is, schuift de digitalisering door naar 2019.

Daarnaast moeten alle programma's van de nationale radio NRK op 1 januari 2015 een dekking hebben die tenminste gelijkwaardig is aan dat van de nationale zender, P1. De commerciële zenders in het land moeten op dezelfde datum een digitale dekking hebben dat tenminste 90% van de bevolking betreft.

Iemand die ooit in Noorwegen geweest is, waar gemiddeld 17 mensen per vierkante kilometer wonen, zal begrijpen dat dit een hele kluif gaat worden. Evenals in Engeland wordt de aanschaf van nieuwe apparatuur geheel aan de consument overgelaten…