Voice of Russia verhuisd

Russische vlag

Russische vlagSinds 1 februari was de Russische zender Radio Golos Rossii (dat betekent Voice of Russia) met snoeiharde signalen te horen op 7200kHz. De lage zijband van het signaal strekte zich uit tot 5kHz in onze 40m amateurband. Maar inmiddels is de zender opgeschoven.

 

De uitzending werd gemeld aan het IARU-Monitoring System door Dick, PA0GRU. Op 2 februari werd het station eveneens gehoord door Ulrich Bihlmayer, DJ9KR, die verantwoordelijk is voor het IARU Monitoring systeem in regio 1. Ulrich nam onmiddellijk contact op met het Duitse AT, BNetzA.

Deze organisatie localiseerde de zender in St. Petersburg, Rusland.

Op hetzelfde moment informeerde Wolf Bueschel, DF5SX, Mikhail Timofeyev van het St. Petersburg TX centrum. Wolf speelde de email addressen van enkele leidinggevenden van "The General Radiofrequency Centre" in Moskou door aan Ulrich.

Wolf schreef aan Ulrich: "Ik adviseerde Mikhail van het St. Petersburg Russia tx center om het programma van Golos Rossii naar 7460 kHz te verplaatsen in plaats van 7200 kHz."

Maar de heer Timofeyev toonde zich nogal koppig. Hij schreef aan Ulrich en Wolf: "Het Amateur Radio segment loopt van 7000 – 7200 kHz, en de omroepband loopt van 7200 – 7300 kHz, dus mogen zowel Golos Rossii als de radio amateurs de frequentie 7200 kHz gebruiken. Als radio amateurs daar last van hebben, moeten ze maar een beetje zakken in frequentie zodat ze geen storing ondervinden".

Daarop stuurde Ulrich onmiddellijk een "Letter of Complaint" (klacht) en vroeg voor een verplaatsing naar een frequentie buiten de exclusieve amateur radio frequentie van 7200 kHz.

Hij voegde daar een screendump aan toe (gemaakt door Peter, HB9CET, van het Zwitserse USKA Monitoring System) waarop het signaal van Golos Rossii goed te zien was en waaruit bleek hoe de lage zijband van Golos Rossii zowat 5 kHz in de amateurband doordrong. Op 8 februari ontving Ulrich een korte email van de heer Alexey Vesnin van "The General Radio Frequency Centre" in Moskou met de mededeling:

"Ik ben van 7200 naar 7265 verhuisd. Een makkie voor mij 🙂 Ben je nou tevreden?
Vriendelijke groet, Alexey "

Natuurlijk was Ulrich daar blij mee, en de rest van de amateurgemeenschap waarschijnlijk ook. Dit was wel een hele snelle oplossing van het probleem!

Zo zie je maar dat het wel degelijk zin heeft om te klagen. Je kunt dat online doen op:
http://peditio.net/intruder/bluechat.cgi