Zonnefolie zorgt voor upgrade zonnepanelen

zonnepaneel

zonnepaneelDe Nederlandse onderneming SolarExcel bouwt, met hulp van het Innovatiefonds van de provincie Limburg en industriebank LIOF, een proeffabriek voor folie die het rendement van zonnecellen fors kan doen toenemen.

 

De unieke kunststof folie is toepasbaar op alle nieuwe en bestaande typen zonnepanelen, waaronder mono- en polykristallijn en dunne film. De extra laag bovenop de zonnecel elimineert de reflectie van het licht, waardoor de opbrengst 5 tot 25 procent toeneemt. Ook modificeert de folie de golflengte van het invallende licht, zodat het de kleur krijgt waarbij het zonnepaneel optimaal functioneert. De folie is al tijdens het productieproces op nieuwe panelen aan te brengen, maar is ook te plaatsen op reeds bestaande zonnemodules. SolarExcel heeft de folie met succes getest in meerdere laboratoria in Nederland en Duitsland, mede in Jülich en Eindhoven.

In Noord-Limburg start op korte termijn de bouw van een eerste pilot productielijn. In deze proeffabriek test SolarExcel de productiecapaciteit en produceerbaarheid van de folie. In deze eerste fase biedt de productiefaciliteit werkgelegenheid aan ongeveer twintig mensen, wat kan oplopen tot tientallen mensen bij de eerste massaproductielijn. ‘Bij deze massaproductielijn moet worden gedacht aan meerdere miljoenen vierkante meters per jaar’, vertelt ceo Ben Slager van SolarExcel.

Voor de pilot productielijn is een budget nodig van circa vijf miljoen euro. De provincie Limburg en de provinciale ontwikkelingsmaatschappij LIOF hebben beide geïnvesteerd in de onderneming. LIOF neemt een belang van ongeveer acht procent en het innovatiefonds van de provincie Limburg neemt een belang van ongeveer 2,5 procent en verstrekt daarnaast een achtergestelde lening. Daarnaast hebben enkele particuliere investeerders aandelen van de onderneming.

Toekomstige klanten voor SolarExcel zijn producenten van zonnecelonderdelen en exploitanten van zonne-energieparken. SolarExcel wil zich eerst gaan richten op de grotere, wereldwijd opererende klanten die heel veel vierkante meters aan zonnepanelen maken, in plaats van op de provinciale bedrijven Solland Solar en Scheuten Solar Holding. Slager: ‘Wij hebben een beperkte capaciteit, maar het benaderen van een grote fabrikant kost evenveel tijd als het benaderen van een minder grote fabrikant en daarom zullen we eerst onze pijlen richten op de grotere fabrikant.’ In een later stadium zullen ook de kleinere bedrijven benaderd worden.