Onderzoekers maken sneller netwerk mogelijk

wifi

wifiOnderzoekers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij radiosignalen tegelijkertijd ontvangen en verstuurd kunnen worden.

 

Momenteel kunnen apparaten die met radiotechniek werken, zoals routers voor wifi-netwerken, niet tegelijkertijd data verzenden en ontvangen. Het signaal van verzonden gegevens is dusdanig sterk dat het apparaat tijdens het versturen geen andere signalen kan 'verstaan' (ontvanger 'blocking'). Nu kunnen routers zo snel wisselen tussen de twee dat het verschil niet is te merken, maar de snelheid kan verdubbeld worden als de signalen niet steeds onderbroken hoeven te worden.

Dat is dus enkele heren van Stanford gelukt. Jung Il Choi, Mayank Jain en Kannan Srinivasan hebben een methode ontwikkeld waarbij een radio het signaal dat hij verstuurt kan wegfilteren. Hierdoor kan het inkomende signalen toch verstaan en verwerkt worden.

Het probleem waar de onderzoekers nog mee kampen is dat de nieuwe techniek nog niet over grotere afstanden werkt. Ze zijn echter vol goede moed dat dit een probleem is dat binnen afzienbare tijd opgelost kan worden. Dit zou de snelheid van draadloze netwerken in de nabije toekomst minimaal kunnen verdubbelen.