Draadloze telegrafie

Marconi

MarconiBinnenkort is het Marconi day – waarover later meer. Toevallig stuurde Henny PA3HK me een berichtje met een link naar een documentaire over het ontstaan van telegrafie. Een mooie opwarmer voor Marconi Day.

 

Reeds in 1890 slaagde Marconi er in om telegrafische signalen over te brengen. Vijf jaar later kon hij berichten verzenden over een afstand van meer dan twee kilometer. Dit was mogelijk door zijn belangrijkste uitvinding: de antenne. In 1896 kreeg hij een patent op "draadloze telegrafie". In tegenstelling tot vroeger was er geen "draad" meer nodig tussen zender en ontvanger. Dit was niet alleen kostenbesparend, maar tevens het begin van mobiele ontvangst.

Een leuke en leerzame docu over de pogingen van Guglielmo Marconi om een trans-Atlantische  verbinding te maken is HIER te zien. Vonkzenders, coherer ontvangers en giga antennes. Even terug in de tijd, geniet ervan. Ga er even voor zitten want de docu duurt bijna drie kwartier…